18 aanhoudingen in internationaal drugsdossier

archiefbeeld. © BELGA

De politie heeft maandag en dinsdag negentien huiszoekingen verricht in het kader van een groot drugsonderzoek in Limburg en Antwerpen. Veertien mensen werden meegenomen, dertien onder hen werden uiteindelijk aangehouden. In Nederland werden nog eens 5 mensen aangehouden.

rvs

Na huiszoekingen in en rond Antwerpen en Limburg werden door het federaal parket dertien personen aangehouden: tien Belgen, twee Nederlanders en iemand met de Servo-Montenegrijnse nationaliteit. In hetzelfde onderzoek werden bij huiszoekingen in Nederland nog eens vijf Nederlanders aangehouden. Alle aangehouden personen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en inbreuken op de drugswetgeving.

Er werden twee cannabisplantages opgerold in Wuustwezel, één in Heist-op-den-Berg en één in Hoogstraten. In het Nederlandse Nazareth werd een loods gevonden met machines en grondstoffen om synthetische drugs aan te maken. Uit het onderzoek bleek ook dat de bende verschillende keren cocaïne en cannabis smokkelde naar Malta met wagens voorzien van geheime bergplaatsen.

Twee van die wagens werden in beslag genomen bij de huiszoekingen in België, net als handvuurwapens en andere verboden wapens. In Nederland werd onder andere een voorraad van 1,5 kilo amfetamines, hennepstekken, een geweer met demper en 500 gram springstof aangetroffen.

‘Doorstoten naar top van de organisatie’

Het onderzoek werd al midden 2016 opgestart, nadat de speurders informatie kregen van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV). Dat meldde dat een bedrijf ongewone bestellingen van bepaalde chemische producten had geplaatst.

‘Het doel van het onderzoek was niet alleen om de hele criminele organisatie in beeld te brengen, maar ook om zo ver mogelijk door te stoten naar de top van de organisatie’, meldt het federaal parket. ‘Hiervoor werd nauw samengewerkt met het Nederlandse gerecht.’

Het parket meldt verder dat het om een bijzonder complex dossier ging. Zo gebruikten de verdachten zo weinig mogelijk telefoon en voertuigen, hadden ze allerlei veiligheidsmaatregelen om de gebruikte woningen af te schermen en maakten ze gebruik van codetaal en contra-observaties.