Moeder van jongetje in H&M-rel reageert: “Stop met kritiek geven en get over it”

De moeder van het jongetje dat centraal staat in de rel rond modeketen H&M, heeft gereageerd op de heisa die ontstaan is door de foto van haar zoontje. Het zwarte jongetje draagt een pull met ‘coolest monkey in the jungle’ erop, en dat wordt door zowat heel de wereld veroordeeld als racistisch. “Stop met huilen”, schrijft de moeder op Facebook. “Get over it.”

gjs

De rel ontstond toen H&M een foto online zette van de nieuwe trui in de collectie. Daarop staat ‘coolest monkey in the jungle’ - tofste aapje in de jungle. Dat op de foto een zwart jongetje de trui draagt, veroorzaakte heel wat oproer. De combinatie zwarte jongen en aap werd als racistisch aanzien en bracht onder meer The Weeknd, LeBron James, P Diddy, Romelu Lukaku en andere beroemdheden ertoe de kledingketen aan de schandpaal te nagelen.

Maar wie niet kwaad is op H&M, is Terry Mango. De zwarte vrouw uit het Zweedse Stockholm is de moeder van het jongetje en vindt dat heel de wereld overreageert. “Ik ben de moeder”, schrijft ze in een reeks posts op Facebook. “Dit is een van de honderden outfits die mijn zoon gedragen heeft. Stop met onnodig kritiek te geven, dit is een nutteloos probleem. Get over it.”

“Ik begrijp het probleem echt niet”, reageerde ze wat later op verraste reacties van andere mensen op haar eerste post. “Niet omdat ik daarvoor kies, maar gewoon omdat ik zo niet denk. Sorry. Maar iedereen mag zijn mening hebben.”

H&M haalt omstreden trui uit de rekken: “We betreuren de print”

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft zich dinsdag geëxcuseerd voor een reclame van één van haar kledingstukken, waarop een kleine zwarte jongen te zien is die een trui met het opschrift “Coolest monkey in the jungle” draagt. De trui met het aap-opschrift wordt ook niet langer te koop aangeboden.

Op sociale media regende het verontwaardigde reacties. “We begrijpen dat veel mensen geschokt zijn door dit beeld”, aldus H&M op Twitter. “We betreuren de print”, klonk het nog, verwijzend naar de tekst op de hoodie-trui.

De foto werd intussen verwijderd en ook de trui zelf is niet langer te koop. Het bedrijf belooft te onderzoeken hoe dit kon gebeuren, om dergelijke flaters in de toekomst te vermijden.

Onder meer voetballer Romelu Lukaku reageerde op de heisa. Hij postte een aangepaste foto van de jongen met het opschrift “Black is beautiful”.

Romelu Lukaku reageert op commotie over ‘racistische’ trui van H&M

Een foto van een zwart jongetje die poseerde voor een nieuwe H&M collectie zorgde maandag voor heel wat ophef. Op de trui stond namelijk de tekst ‘Coolest Monkey In The Jungle’, coolste aap van de jungle, wat racistisch kon opgevat worden. Ook Romelu Lukaku mengde zich in het debat, en gaf een perfecte repliek op de hetze. Hij deelde op zijn Instagram een bewerkte versie van de foto, met het opschrift ‘Black Is Beautiful’.

De zin ‘Coolest Monkey In The Jungle’ werd op de foto van Lukaku dus vervangen door het opschrift “Black is beautiful”, zwart is prachtig. “Je bent een prins die binnenkort koning wordt, laat niemand je iets anders wijsmaken”, postte Manchester United-spits Lukaku als bijschrift bij zijn foto. De boodschap ging als een lopend vuurtje en verzamelde in geen tijd al meer dan 100.000 likes op Instagram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onder meer Dalilla Hermans liet ook al van zich horen. “Natuurlijk is het goed dat jullie een zwarte jongen model laten staan”, schreef ze. “Maar zet geen slogan als deze op een trui die door een zwart kind wordt gedragen. Denk na. Doe beter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty