foto Peter Hilz (C)

Bart Tommelein: "Wat is de zin van het onderzoek naar de bouw van een nieuwe kerncentrale?"

De regeringspartijen zijn tevreden over het extra onderzoek naar de financiering van het energiepact, maar het scenario van een nieuwe kerncentrale wordt op voorhand bijna afgedaan als een sof. Bart Tommelein (Open VLD) zegt dat een nieuwe kerncentrale tegen de wet is. De CD&V-energiespecialist Leen Dierick omschrijft het scenario van een nieuwe kerncentrale als onhaalbaar, "maar het extra onderzoek is welkom om de scenario's voor het energiepact te onderbouwen".

De federale minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft aangekondigd dat er snel een nieuw onderzoek komt naar alle scenario's die mogelijk zijn  voor het energiepact.

"Het idee komt van de federale regering", benadrukt Marghem. "In het onderzoek worden alle scenario's berekend. Ofwel sluiten we alle kerncentrales in 2025, ofwel houden we twee kerncentrales tien jaar langer open ofwel bouwen we een nieuwe kerncentrale", aldus Marghem.

Bart Tommelein van Open VLD omschrijft de optie van een nieuwe kerncentrale als uitgesloten. "Ze kunnen berekenen wat ze willen. De vraag is wat de zin daarvan is om dingen te berekenen waarmee je duidelijk buiten de wet gaat. De wet gestemd in 2015 door de huidige meerderheidspartijen zegt heel duidelijk dat we een kernuitstap proberen te bereiken tegen 2025. Als we die kernuitstap in 2025 willen realiseren, dan moeten we investeren in hernieuwbare energie en niet in een kerncentrale die pas binnen twintig jaar operationeel zal zijn", zegt de Vlaamse minister van Energie.

Tegen eind januari moeten de cijfers er liggen, want er is geen tijd te verliezen

Leen Dierick (CD&V)

De energiespecialiste van CD&V en Kamerlid Leen Dierick juicht toe dat er nieuwe cijfers zullen komen. "Er zijn extra cijfers nodig om de scenario's te onderbouwen. Het is goed dat de nieuwe studie komt. Tegen eind januari moeten de cijfers er liggen, want we hebben geen tijd te verliezen", aldus Dierick.

Het scenario van een nieuwe kerncentrale is volgens Dierick niet haalbaar. "Wat mij betreft mogen alle scenario’s onderzocht worden, zelfs een scenario waarvan we op voorhand al weten dat het niet haalbaar en niet betaalbaar is: een kerncentrale bouwen. Het is vooral belangrijk dat het scenario van de kernuitstap van 2025 goed becijferd wordt en dat ook het andere scenario van de mogelijke verlenging van twee kerncentrales ook goed bestudeerd wordt."

De N-VA benadrukt in een beknopte reactie dat het idee om de bouw van een nieuwe kerncentrale te onderzoeken niet van de partij komt, maar van de regering.

"Niet goedkoopste scenario"

Vanuit wetenschappelijke hoek zijn de reacties overwegend afwijzend. "Dit is niet het goedkoopste scenario", benadrukt Ronnie Belmans, hoofd van het energieonderzoekscentrum Energieville. De grootste problemen met groene energie zijn nu de beperkte opslagcapaciteit. "Maar als we nu een nieuwe kerncentrale bouwen, dan zal het nog twintig jaar duren vooraleer daar stroom uitkomt. Tegen dan zullen de problemen met de opslag van de baan zijn."

"Bouw nieuwe centrale niet aan de orde"

Het Nucleair Forum - de belangenvereniging van de kernsector - reageert intussen bijzonder verrast op het nieuws dat de federale overheid de kostprijs laat onderzoeken van een nieuwe kerncentrale. De lobbygroep bestaat uit verschillende spelers die actief zijn in de kernsector. En één van die spelers is Engie Electrabel, de huidige uitbater van de bestaande kerncentrales in ons land. 

"Het is de allereerste keer dat ik dit hoor in het debat rond de kernuitstap", vertelt Matthias Meerschaert, de woordvoerder van het Nucleair Forum. "Ik heb ook begrepen dat het op dit moment gaat over een louter theoretisch onderzoek, maar dat het eigenlijk niet aansluit bij het actueel debat. Nu gaat het debat over een kernuitstap tegen het jaar 2025 óf het langer openhouden van de bestaande infrastructuur. De bouw van een nieuwe kerncentrale is helemaal niet aan de orde."

 

 

Meest gelezen