De Oosterscheldekering.
Volledig scherm
De Oosterscheldekering. © Marieke van der Velden/Hollandse Hoogte

Gemiddelde zeespiegel langs Nederlandse kust hoogste ooit

De zeespiegel langs de Nederlandse kust was in 2017 hoger dan ooit eerder gemeten. Over het hele jaar genomen lag de zeespiegel gemiddeld 11 centimeter boven het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat is 2 centimeter hoger dan in het vorige recordjaar 2007, meldt het kennisinstituut Deltares, aldus de Volkskrant.

8 reacties

  • Pieter De Ruyter

    6 jaar geleden
    @Raymond van der craen,de zeespiegel stijgt niet overal even snel omdat de aarde geen perfecte bol is,verschil in aantrekkingskracht op verschillende plaatsen,stand t.o.v. de zon en tal van andere redenen.Overigens is de stijging van 2 mm per jaar sinds 1890 een gemiddelde,nu is het reeds meer dan 3 mm per jaar en de stijging wordt ieder jaar meer dan het jaar er voor.Koop alvast geen appartement aan zee want dat wordt toch waardeloos.
  • raymond van der craen

    6 jaar geleden
    Waarom zou de zeespiegel in Nederland sneller moeten stijgen dan elders in de wereld? Die onderzoeker heeft blijkbaar nog nooit gehoord van de wet van de commuserende vaten?
  • marc van de poel

    6 jaar geleden
    Daaraan zie je wat een bulls**t ze ons door de strot proberen te persen. Ik las nog een zogezegde 'onderbouwde wetenschappelijke studie' dat als zou de zeespiegel met 5 à 6 meter zou stijgen tegen midden volgende eeuw. Geeuw. Stelletje leugenaars. Tegen 2 mm per jaar halen ze die hoogte tegen het jaar 5000. Zal mij min of meer worst wezen.
  • Bromvlieg

    6 jaar geleden
    Daar weten die Hollanders wel raad mee.
  • Roland Peeters

    6 jaar geleden
    Maar in Nederland neemt men duurzame en innovatieve maatregelen tegen die stijging.In Antwerpen hebben ze een waterkering waar ze zandzakjes moeten tegen leggen door de lekken.Daar spoelt de helft van het strand niet weg telkens als het wat harder waait.