Direct naar artikelinhoud
Economie

Donkere wolken pakken zich samen boven Carrefour

Carrefour ondervindt, vooral voor niet-voeding, hinder van het succes van onlineshoppen.Beeld REUTERS

Er dreigt een nieuwe herstructurering bij Carrefour België. Groeien doet de warenhuisketen nog amper, en een deel van de hypermarkten is niet winstgevend genoeg. De bonden vrezen een nieuw sociaal bloedbad.

"Er is veel onrust bij het personeel van Carrefour", vertelt Kristel Vandamme van de bediendenvakbond LBC. "Het is echt aftellen naar 23 januari."

Die dag onthult Alexandre Bompard, de topman van de Carrefour-groep, zijn toekomstplannen. Nu al staat vast dat de strategische ommezwaai die Bompard plant ook gevolgen zal hebben voor de Belgische dochter. Een echte verrassing is dat niet, want Carrefour België draait vierkant. "Vooral de hypermarkten zijn en blijven een zorgenkind", zegt Kristel Vandamme. "De niet-voeding ondervindt zware concurrentie van de online verkoop." Volgens interne bronnen zou een kwart van de 45 hypermarkten verlieslatend of onvoldoende rendabel zijn. Alleen dankzij de supermarkten, die door zelfstandige franchisenemers worden uitgebaat, kan Carrefour in ons land nog een minieme groei (+0,6 procent) realiseren. Of Carrefour überhaupt nog winst maakt in België, is een goed bewaard geheim.

Dat de directie van Carrefour niet tevreden is met de gang van zaken, is overduidelijk. Eind vorig jaar werd de CEO plots vervangen, en intussen zijn al enkele maatregelen gepland om de groeimotor op gang te krijgen. "Zo zijn de openingsuren van de meeste super- en hypermarkten al vervroegd naar 8 uur 's morgens, en in winkels in toeristische zones wil men ook op zondag openblijven", legt Kristel Vandamme uit. "Voorlopig zijn alleen die vroegere openingsuren al doorgevoerd. De onderhandelingen over de zondagsopeningen zijn verschoven tot na 23 januari." De bonden zien nog andere verontrustende signalen. Aanwervingen zijn voorlopig stopgezet en sommige budgetten zijn nog niet toegekend.

De bonden vrezen dat de hakbijl vooral in het hoofdkwartier in Evere zal vallen

Over de plannen van de Carrefour-directie hebben de bonden het raden. "Sluiting van winkels zou me verbazen", vertelt een vakbondsman die liever anoniem wenst te blijven. "Want dan zou Carrefour terrein prijsgeven aan de concurrentie." Toch is niet uitgesloten dat er winkels dichtgaan. Bij de vorige herstructurering, in 2010, verloren 1.700 mensen hun baan bij de sluiting van vier supermarkten en tien hypermarkten.

Waar de directie ook over nadenkt, is het inschakelen van externe partners voor de niet-voedingsproducten. Daarbij valt onder meer de naam van Fnac, de vorige werkgever van CEO Bompard, als potentiële partner voor de verkoop van elektro.

Geen bevestiging

Het aantrekken van externe partners zou een afbouw van de aankoopafdeling inhouden. Tot dusver wordt de aankoop van producten voor Carrefour België geregeld vanuit ons land. Maar binnen Carrefour wordt bekeken of dat niet uitbesteed of meer vanuit Parijs georganiseerd kan worden. Dat zou een zware impact hebben op de administratieve diensten in het hoofdkwartier in Evere. Daar werken nog circa 800 mensen. De bonden vrezen dan ook dat de hakbijl vooral in Evere zal vallen. Over aantallen laten de bonden bij Carrefour zich niet uit.

Commentaar op de onrust wil men bij de directie voorlopig niet te veel geven. "Elke ongerustheid is gebaseerd op geruchten, die we niet kunnen bevestigen", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. "Op 23 januari komt de CEO met een nieuw strategisch plan voor de hele groep, en meer weten we daarover niet."