Direct naar artikelinhoud
Invloedrijke intellectuelen

Dit zijn de tien invloedrijkste intellectuelen van Vlaanderen

Dit zijn de tien invloedrijkste intellectuelen van Vlaanderen
Beeld DM

De Morgen vroeg aan een panel van ruim honderd prominente Vlamingen wie op dit moment de invloedrijkste intellectuelen zijn. Uit de lijstjes die zij ons stuurden, destilleerden wij een ultieme top 10. 

Op nummer 10

Rachida Lamrabet (47) is schrijfster en juriste. Ze debuteerde in 2007 met de roman Vrouwland en is al vele jaren een krachtige stem in het diversiteitsdebat. Haar ontslag als juriste bij Unia na een kortfilm waarin ze het boerkaverbod ter discussie stelde, wekte verontwaardiging. Ze schreef er vorig jaar het pamflet Zwijg, allochtoon over.

Op nummer 9

Caroline Pauwels (53) doctoreerde in de communicatiewetenschappen aan de VUB en is er sinds 1989 hoogleraar. In 2016 werd ze verkozen tot rector, en ze maakt indruk door de manier waarop ze de universiteit leidt. Samen met Amnesty International trok ze de actie tegen de doodstraf voor VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali in Iran.

Op nummer 8

Geert Noels (50) is econoom. Hij stichtte vermogensbeheerder Econopolis en schreef met Econoshock een bestseller over de staat van de planeet. Als opiniemaker mengt hij zich in vele debatten. Zo streed hij samen met Holslag tegen de intrede van de Chinezen in Eandis en klaagde hij onlangs studentendopen aan als georganiseerde pesterij.

Op nummer 7

Maarten Boudry (33) doctoreerde in de filosofie aan de UGent en manifesteert zich al vele jaren als polemisch verdediger van de kritische rationaliteit. In zijn boek Illusies voor gevorderden neemt hij zowel pseudo-wetenschap als (bij)geloof op de korrel. Zijn essays in De Morgen doen vaak stof opwaaien, niet het minst bij politiek correct links.

Op nummer 6

Khalid Benhaddou (30) is imam van de El Fath-moskee in Gent en coördinator van het Netwerk Islamexperten dat scholen bijstaat in de strijd tegen radicalisering. In zijn boek Is dit nu de islam? pleit hij voor een rationele interpretatie van de islam die verzoenbaar is met de verlichting. Eind vorig jaar ontving hij nog de Prijs voor Mensenrechten.

Op nummer 5

Jonathan Holslag (36) doceert internationale politiek aan de VUB en geniet grote faam als China-kenner. In zijn laatste boek De kracht van het paradijs onderzoekt hij hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw. Toen een Chinees staatsbedrijf twee jaar geleden aandeelhouder dreigde te worden van Eandis, leidde hij het verzet daartegen.

Op nummer 4

Etienne Vermeersch (83) is emeritus hoogleraar filosofie. Hij begon in 1967 te doceren aan de Gentse universiteit en heeft sindsdien een ongeëvenaarde impact op het debat in Vlaanderen – van euthanasie en abortus tot hoofddoek en staatshervorming. In 2008 werd hij door een vergelijkbaar panel in Knack bekroond tot invloedrijkste intellectueel.

Op nummer 3

David Van Reybrouck (46) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Van zijn boek Congo werden bijna een half miljoen exemplaren verkocht. Zijn pamfletten over de staat van onze democratie (Pleidooi voor populisme en Tegen verkiezingen) hebben impact in binnen- én buitenland. In 2011 organiseerde hij de zogenaamde G1000, een burgertop.

Op nummer 2

Patrick Loobuyck (43) studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en moraalwetenschap aan de UGent, waar hij vervolgens ook doctoreerde als filosoof. Vandaag is hij hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Zijn recente boek Samenleven met gezond verstand geldt als een referentiepunt in het debat over diversiteit.

Op nummer 1

Bart De Wever (47) is historicus en maakte naam als invloedrijk columnist voor achtereenvolgens De Morgen en De Standaard alvorens hij zonder concurrentie de machtigste en meest gevreesde politicus van het land werd. Hij is N-VA-voorzitter, Kamerlid en burgemeester van Antwerpen. Zijn impact op het debat is enorm.

In de krant van zaterdag, en nu al in onze pluszone, leest u een dubbelinterview met Patrick Loobucyk en David Van Reybrouck, respectievelijk nummers 2 en 3 op onze lijst. Bart De Wever verkoos niet in te gaan op onze interviewaanvraag.