Hoe een bezoekje aan oud schip vete rond grootste Belgische zanger (mogelijk) oplost

© jve

Voor het eerst heeft iemand van de familie van Jacques Brel de oproep van de broers Wittevrongel beantwoord om de Askoy II te bezoeken, de legendarische zeilboot van de zanger. Bruno Brel - neef van - bezocht afgelopen donderdag de werf van de Askoy in Zeebrugge.

Junior Verbeeke,jve

Piet Wittevrongel en zijn broer Staf lieten de boot elf jaar geleden zelf opgraven in Nieuw-Zeeland ter restauratie. Momenteel is hij voor meer dan 80 procent klaar. In oktober zou het schip opnieuw te water moeten gelaten worden.

Brel vertrok ooit met de zeilboot op wereldreis. Hij liet zijn vrouw en kinderen achter en nam zijn nieuwe levensgezellin Maddly Bamy mee, iets wat ze hem nooit vergeven hebben. Daarom wil de familie Brel niets meer te maken hebben met de boot.

“Dit schip staat voor hoop”, aldus Bruno Brel, die onder de indruk was van de werkzaamheden. “Er moet toch eens iemand van de familie naar het schip komen kijken. Misschien veranderen ze dan wel van mening.”

“Strijdbijl begraven”

Ook bezieler Piet Wittevrongel blijft hopen op een verzoening. “Ook Bruno vindt het enorm spijtig dat de familie Brel zich van het project distantieert. Ik had altijd gehoopt dat de strijdbijl tussen de familie en Maddly Bamy zou kunnen begraven worden. Men moet toch kunnen vergeven in het leven”, aldus Wittevrongel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen