Blauwe mond na het drinken van rode wijn? Zo kom je er van af
Bij het drinken van wat glazen rode wijn krijgen we regelmatig een blauwe of paarskleurige mond. Waardoor komt dit, en hoe komen we er vanaf?
De reden dat we een blauwe of paarsgekleurde mond krijgen ligt aan de kleurstof anthocyanen en aan de stof tannine. Deze zitten in de schil, pitjes en steeltjes van de druif waar de wijn van wordt gemaakt. Dit is echter niet het geval bij iedere wijn. Het hangt af van de druivensoort en de dikte van de schil van de druif.
Zo zit er in een druif met een dikke schil veel meer tannine dan een druif met een dunne schil. Ook zitten jonge en kleine druiven er vol mee in tegenstelling tot grote, rijpe druiven. De smaak van tannine proef je niet direct terug in de wijn, maar je kunt de smaak wel terugvinden in druiven. Bijt bijvoorbeeld een pitje uit een druif kapot of neem een slok koude thee, de bittere smaak komt je dan vanzelf tegemoet.
De stof tannine zorgt dus voor de verkleuring van de mond. Hoe voorkomen we dit? Hier een aantal tips.
Poets je tanden voor het drinken van wijn
Misschien niet de lekkerste optie, maar tannines hechten zich aan tandplak. Wanneer iemand voor het drinken van de wijn zijn tanden poetst, hechten de stoffen zich niet aan het tandplak. Daarentegen, is het juist niet handig om de tanden meteen te poetsen na het drinken van wijn. Het zuur in de wijn maakt de tanden namelijk extra gevoelig, waardoor het de tanden flink kan beschadigen.
Drink water en eet groente
Niet alleen helpt het drinken van water naast de wijn om een kater te voorkomen, het zorgt er ook voor dat er minder kans hebt op een blauwe of paarse mond. De kleurstof wordt uit de wijn wordt weggespoeld met water.
Wie groente eet, moet veel kauwen. Het kauwen van broccoli, bloemkool, spinazie en aardappels zorgt ervoor dat er speeksel in de mond komt. Tijdens het kauwen komen de stukjes groente tegen de tanden. De stukjes groente in combinatie met het speeksel vormen een soort scrub die de gekke kleuren verweert.
Eet kaas bij het drinken van wijn
We eten vaak een kaasplankje tijdens het drinken van een wijntje. Nu blijkt dat het niet alleen lekker is, maar ook nog eens helpt tegen het verminderen van de blauwe/paarse gloed. Een harde kaas zoals een comté, zorgt voor een laagje calcium op de tanden. Ook zo kan de tannine van de wijn zich minder snel hechten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Gouden Giro1
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
Er zijn gerechten waar iedereen in het gezin gelukkig van wordt. Denk maar aan spaghetti bolognese of steak met frietjes. Foodstylist Sonja Peeters gooit het over een iets andere boeg. Met onze drie favorieten, overheerlijke kippensoep, smeuïge puree met homemade hamburgers en pasta met geroosterde groenten, breid je deze krokusvakantie je lijstje aan familietoppers beslist uit. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHilda Busschots