Zeven gemeenten sluiten zich aan bij Statiegeld Alliantie

Zijn deze petflessen binnenkort geld waard? © BELGA

Er hebben zich nu ook enkele Vlaamse gemeenten aangesloten bij de Statiegeld Alliantie, die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld in te voeren op alle petflessen en blikjes.

msn, ty

De gemeenten Halen, Hamont-Achel, Haacht, Laakdal, Tielt, Zoersel, Hasselt en milieuorganisatie Natuurpunt, JNM en Gents MilieuFront sluiten zich aan bij Test-Aankoop, de KVLV en andere middenveldorganisaties die deel uitmaken van de Statiegeld Alliantie. Dat is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen. De leden pleiten ervoor statiegeld in te voeren.

‘Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes opnieuw in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen’, zegt de alliantie, die wil aantonen dat er een breed draagvlak voor de maatregel bestaat.

Tien eurocent per verpakking

De consumentenorganisatie Test-Aankoop leerde uit een enquête bij 1.150 Belgen dat twee op de drie voorstander van het systeem zijn. Negen op de tien van de Vlaamse bevraagden tonen zich bereid de blikjes en petflesjes naar de winkel terug te brengen om het statiegeld te recupereren. 82 procent vindt dat zwerfvuil een groot probleem is in zijn omgeving.

Tien eurocent per verpakking zien de geënquêteerden als een correct bedrag. De openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) sprak eerder al van 25 eurocent. De kostprijs van het systeem zelf zou volgens de Alliantie op 5 eurocent per stuk komen.

De campagnevoerders gaan ervan uit dat met statiegeld het aandeel van eenmalige drankverpakkingen in het zwerfvuil met 90 procent zou dalen. Blikjes en petflessen maken daar vandaag zowat 40 procent van uit. ‘Als iets waarde heeft, gooi je het niet weg’, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop.

De Statiegeld Alliantie telt in totaal al 101 leden. Opmerkelijk is dat de gemeenten die zich nu aansluiten, ingaan tegen Fost Plus, de vzw die voor hen de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval regelt en helemaal geen voorstander is van statiegeld.