Zondigen op zondag: chocolade moelleux met speculaassabayon en vanille-ijs van Sergio Herman
Alle ongezonde dingen laten staan vanaf 1 januari? Daar doen wij niet aan mee. Wie het hele jaar door min of meer gezond eet, mag zonder schuldgevoel zondigen af en toe. Doe het dan ook ineens goed, met deze chocolade moelleux met speculaassabayon en vanille-ijs van Sergio Herman. Elke calorie dubbel en dik waard.
Een chocolade moelleux, hoe lekker is dat? Sergio Herman serveert het voor Christoff en zijn mama met speculaassabayon, vanille-ijs en citrusvinaigrette. Klinkt moeilijk? Mits wat oefening kun ook jij het zeker thuis maken.
In La Mamma kookt Sergio Herman voor de mama's van bekende personen. Wil je je wagen aan Sergio zijn kookkunsten? We laten ons inspireren door Sergio Herman en geven je onze versie van het dessert mee. Veel succes!
Praktische tips: we kiezen voor een koude sabayon. Door het blaadje gelatine stijft die op tot een crème. Agar agar vind je bij de meeste supermarkten aan de bakafdeling.
INGREDIËNTEN
500 g vanille-ijs
6 amandel-speculaaskoekjes
Voor de citrusvinaigrette
1,3 dl water
70 g limoensap
20 g suiker
2 g agar-agar
olijfolie
Voor de sabayon
5 eidooiers
3 eidopjes witte wijn
1 eidopje amaretto
2 g gelatine (blaadjes)
1 kl speculaaskruiden
3 eidopjes suiker
Voor de moelleux
125 g donkere chocolade
125 g boter
2 eidooiers
2 eieren
50 g suiker
50 g bloem
BEREIDING
Voor de moelleux: smelt de boter en de chocolade au bain marie. Klop de dooiers en de suiker op tot een schuimige massa (ruban).
Meng de chocolade en boter onder die ruban.
Zeef de bloem en voeg toe aan het chocolademengsel. (je kan dit mengsel perfect de dag op voorhand maken)
Bekleed de binnenkant van de ringen (8cm) met bakpapier. Vul met het chocolademengsel.
Bak 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius. Let op: zijn de ringen kleiner, bak ze dan bijvoorbeeld een minuutje minder.
Haal uit de oven, laat 1 minuut staan en ontvorm.
Voor de koude sabayon van speculaas: roer de dooiers los met suiker, witte wijn, specerijen en amaretto. Klop ze van het vuur al op tot een schuimige massa.
Week ondertussen de gelatine.
Zet de pot met de sabayon nu op een matig vuurtje. Blijf kloppen met een garde, draai de pan regelmatig een kwartslag, tot je een stevig schuim of sabayon hebt.
Pers de gelatine uit en los op in de sabayon.
Giet uit in een potje en laat afkoelen en opstijven.
Voor de citrusvinaigrette: kook limoensap op met water, suiker en agaragar. Stort uit in een schaaltje en laat afkoelen en opstijven (ongeveer 3 uur in de koelkast).
Mix fijn met een staafmixer, haal door een fijne zeef en roer tot een vinaigrette met wat olijfolie.
Voor de afwerking: verkruimel de koekjes.
Serveer de moelleux met vanille-ijs, verkruimelde koekjes, speculaassabayon en citrusvinaigrette.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden. -
-
Jobat
Foto op je cv of niet? En wat moet er zeker nog/niet op staan? “Dit is een vaak voorkomende fout”
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
HLN Shop
Oprukkend onkruid klein krijgen? Dit is hét ultieme wapen
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
Zorgt de smaak van boerenkool ervoor dat u een grimas van afkeuring trekt? U bent niet alleen: onderzoekers hebben foetussen een huilende uitdrukking zien trekken wanneer zij in de baarmoeder aan de hippe groente worden blootgesteld. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerpaul desmedt