Autodieven maken brokken: minstens drie wagens klaar voor de schroothoop

© ssj

Enkele autodieven hebben zondagochtend langs de Nijvelsesteenweg in Halle een zwaar ongeval veroorzaakt, waarna ze op de vlucht sloegen. De in Brussel gestolen auto en zeker twee geparkeerde voertuigen zijn rijp voor de schroothoop.

Jelle Schepers

Allesbehalve een rustige zondag voor twee gezinnen langs de Nijvelsesteenweg in het Halse gehucht Essenbeek. Omstreeks 6.45 uur werden ze bruusk uit hun slaap gewekt door een luide klap, het gevolg van een zwaar ongeval. De bestuurder van een grijze Mazda, die uit de richting van Kasteelbrakel kwam, was de controle over het stuur verloren, mogelijk na het raken van een vluchtheuvel. De Mazda ging rechts de baan af, en ramde de dwars geparkeerde BMW van Niels Velleman, die boven met zijn vriendin Tori Vanmuysewinkel lag te slapen. Door de impact werd de BMW tegen de vlak ernaast geparkeerde Renault Clio gekatapulteerd, eigendom van Serge Vandervelden, de vriend van de moeder van Tori. De Renault botste ook nog licht tegen de gevel van de naastgelegen woning, gelukkig zonder veel erg. Ook de witte Peugeot 208 van de buren deelde in de brokken. De zwaar gehavende Mazda kwam uiteindelijk deels op de straat en deels op het voetpad tot stilstand.

© ssj

Verschillende buurtbewoners zagen na het ongeval minstens twee mannen aan de Mazda staan. “Ook ik heb ze zien staan”, vertelt Tori. “Nadat ik mijn moeder had wakker gemaakt en iets extra had aangetrokken, ben ik naar buiten gegaan. Maar van die mannen was toen geen spoor meer. Ik had er niet bij stilgestaan dat ze zouden weglopen. Op aanraden van een buur ben ik gaan kijken of er nog iemand in die wagen zat. Dat bleek niet het geval. Op een van de zetels heb ik wel drugs aangetroffen.”

© ssj

Voertuig gestolen in Brussel

Meteen een mogelijke reden voor het vluchtgedrag van de mannen, maar zeker niet de enige. De politie stelde vast dat de wagen voor het weekend werd gestolen in het Brusselse. Volgens het getroffen gezin lag er in de wagen een bewonerskaart van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Na het ongeval kwam de politie met verschillende ploegen ter plaatse. “Die mannen waren via een steegje weggevlucht in de richting van het Maasdaalbos”, vertelt de moeder van Tori. “De politie is meteen naar hen op zoek gegaan, en trof niet veel later twee mannen aan. Ze waren er volgens buren aan het wandelen, en ontkenden dat ze iets met de feiten te maken hadden.” De twee verdachten, jonge twintigers uit het Brusselse, werden meegenomen voor verhoor.

Voor de slachtoffers begint nu de administratieve rompslomp. De twee jaar oude Renault van Serge was wel gelukkig omnium verzekerd, en hij kreeg gisteren al een vervangwagen. Voor Niels ziet de situatie er minder rooskleurig uit. “Mijn wagen is uit 2009, te oud dus om omnium te laten verzekeren. Pas drie maanden geleden had ik hem tweedehands aangekocht. Die BMW was piekfijn in orde, en zelf heb ik er heel goed voor gezorgd. En dan krijg je dit. Een andere wagen heb ik niet. Hoe ik nu op mijn werk moet geraken, weet ik niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen