© gipla, rr

Inspecteur die geschorst werd voor racistische foto Jinnih Beels: “Korpsleiding intimideerde agenten om niet naar de rechtszaak te komen”

De inspecteur van het korps Mechelen-Willebroek die geschorst werd omdat hij een racistisch getinte foto had gemaakt van toenmalig commissaris Jinnih Beels, is maandag voor de rechtbank in Mechelen gekomen. De zaak werd uitgesteld naar 16 april. Opvallend: in de zaal zaten tientallen agenten om de geschorste inspecteur te steunen. “En dat ondanks intimidatiepogingen van de korpsleiding”, beweert zijn advocaat.

tdk

In februari 2017 raakte bekend dat het politiekorps van Mechelen-Willebroek onderzoek voerde naar racistische uitlatingen aan het adres van Beels, die kort daarvoor als diversiteitsmedewerker overstapte van Antwerpen naar Mechelen maar ondertussen een verrassende beweging heeft gemaakt door op de lijst van Samen te staan.

In een whatsapp-groep van het politiepersoneel, werd een foto van Beels geplaatst met de tekst: “Jou kleur staat mij niet aan”. De Mechelse korpschef Yves Bogaerts noemde het plaatsen van dergelijke racistische uitlatingen “schandalig” en “onaanvaardbaar”.

De maker van de foto werd snel geïdentificeerd. Het gaat om een 37-jarige inspecteur van het korps Mechelen-Willebroek zelf. Hij werd geschorst. Zijn zaak kwam maandag voor de rechtbank in Mechelen voor en werd meteen uitgesteld naar 16 april. De advocaten vragen uitstel voor conclusietermijnen. Dat is een termijn waarin advocaten en parket hun standpunten overmaken aan elkaar.

Zaal te klein

Opvallend was de aanwezigheid van een vijftigtal agenten in de zaal om de geschorste inspecteur te steunen. De zaal was zelfs te klein om hen allemaal van zitplaats te voorzien. “Dat deed hem veel deugd”, zei zijn advocaat Frédéric Thiebaut. “En dat terwijl er vanuit de korpsleiding intimidatiepogingen waren om deze zaak niet bij te wonen.”

Burgemeester Bart Somers zegt dat er intern absoluut geen intimidatie is gebeurd, maar dat wel opgeroepen werd tot terughoudendheid. “De rechter moet hier uitspraak over doen, er moet vertrouwen zijn in de rechtstaat. Maar agenten moeten zich bewust zijn van hun positie binnen de maatschappij”, reageert Somers. “Iedereen is vrij om de zitting bij de wonen, dit zal geen gevolgen hebben voor hun carrière.”

Korpschef Yves Bogaerts laat verstaan dat hij niemand verboden heeft om zitting bij te wonen en ontkent ook dat hij iemand zou geïntimideerd zou hebben.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER