Direct naar artikelinhoud
Raketdreiging

"Raket op komst, zoek dekking": zo kon één enkele werknemer heel Hawaï op zijn kop zetten

Vern Miyagi, EMA-directeur (.l) en gouverneur David Ige (r.). op een persconferentie zaterdag.Beeld AP

De werknemer die zaterdag per ongeluk naar heel Hawaï het bericht stuurde dat er een raket onderweg was naar de Amerikaanse staat en dat iedereen een schuilplaats moest opzoeken, lijkt het slachtoffer te zijn geworden van een bijzonder slecht ontworpen computerprogramma. Dat blijkt uit nieuwe details over de foutgelopen procedure.

Met "één druk op een foute knop" zorgde een werknemer van de dienst Emergency Management Agency (EMA) zaterdag voor ongeziene paniek op het eiland Hawaï. Dat verklaarde gouverneur David Ige meteen na het incident. Maar ondertussen blijkt dat het om meer dan één simpele druk ging.

De blunder gebeurde net na de shiftwissel van de ene naar de andere werknemer, tijdens een procedure waarbij er normaal enkel een intern testbericht wordt verstuurd, aldus Vern Miyagi, directeur van EMA. Maar tijdens de oefening heeft de bewuste werknemer uit een dropdown-menu per ongeluk een foute optie geselecteerd. Hij had de keuze tussen 'test missile alert' en 'missile alert', twee opties die erg op elkaar lijken en pal onder elkaar staan. Zoals geweten koos hij per ongeluk voor de tweede optie.

"Raket op komst, zoek dekking": zo kon één enkele werknemer heel Hawaï op zijn kop zetten
Beeld EPA

Vraag tot bevestiging

In plaats van een intern bericht koos de werknemer dus een bericht voor het grote publiek. Daarna volgde weliswaar nog de vraag om bevestiging om het bericht naar iedereen op het eiland te sturen, waarop de werknemer "per ongeluk" ook nog eens 'ja' selecteerde. Daarop verscheen de boodschap - in hoofdletters - 'BALLISTIC MISSILE THREAT INBOUND TO HAWAII. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL' ('Ballistische raketdreiging onderweg naar Hawaï. Zoek onmiddellijk een schuilplaats. Dit is geen oefening') op zowat elk smartphonescherm in Hawaï.

EMA slaagde er bovendien pas na 38 minuten in een rechtzetting te sturen om te zeggen dat het bericht vals alarm was. Dat omdat het computerprogramma geen sjabloon had voor zo'n vals alarm-melding. Dat sjabloon is er ondertussen wel, een opvolgingsbericht zal dus in de toekomst veel sneller gestuurd kunnen worden, verzekert het noodagentschap. 

Een sjabloon van 'vals alarm' werd ondertussen toegevoegd aan communicatiescherm van EMA op Hawaï.Beeld EMA Hawaï

De bewuste werknemer is geschorst en naar een andere afdeling overgeplaatst, maar niet ontslagen.

Studenten renden na het ontvangen van het bericht weg, op zoek naar een schuilplaats.Beeld REUTERS
Op het eiland verschenen nadat duidelijk werd dat het om vals alarm ging op alle mogelijke manieren berichten dat er "geen dreiging" was.Beeld REUTERS