© Geert Van de Velde

IN BEELD. Een herenhuis in Borgerhout volledig verbouwen én bewonen, zo doe je dat

Vierhonderd vierkante meter verbouwen én bewonen. Daar vind je tegenwoordig niet zo gek veel kandidaten meer voor. Zelfs niet als het huis waar al die vierkante meters in schuilen, barst van de charme. Je kan het natuurlijk ook als een stappenplan aanpakken, zoals Sumeyye en Kenan. Zij maakten er een project met groeimarge van.

Rien de Mey

Het huis stond al lang te koop”, zegt Sumeyye. “Vermoedelijk omdat alle geïnteresseerden bij de rondleiding ook meteen een schatting van de bijbehorende kosten voor de verbouwing gepresenteerd kregen. Die werden vlotjes geraamd op 150.000 euro.”

Zo'n duizelingwekkende som, bovenop de aankoopprijs van een wel erg groot herenhuis in Antwerpen? Niet aan veel jonge gezinnen besteed. Maar wat als je, als jong gezin, toch je zinnen op dat ene tophuis hebt gezet? Sumeyye en Kenan tekenden een plan uit. Het huis opdelen in drie appartementen en er vervolgens twee verhuren, was een optie. Aparte brievenbussen, aparte water- en elektriciteitsmeters. Maar Sumeyye keek op tegen de administratieve rompslomp die bij zo'n officiële splitsing hoorde. Zo kwam het koppel uit bij de huidige situatie. Samen met hun drie kinderen wonen Sumeyye en Kenan op de eerste verdieping — zo'n 120 vierkante meter. De overige twee verdiepingen worden verhuurd via Airbnb: wekelijks of soms zelfs dagelijks komen hier nieuwe reizigers toe. Ze nemen hun intrek in het cosy appartement op de tweede etage of de wat meer industriële loft onder het dak. Sumeyye zorgt ervoor dat ze niets tekortkomen. “Delen is de toekomst”, zegt ze overtuigd. “Vijftien jaar geleden was een platform als Airbnb ondenkbaar. Nu vindt iedereen het doodnormaal. Een huis, een auto: volgens mij evolueren we binnen de kortste keren naar een model waarin we veel meer met elkaar gaan delen. Al was het maar omdat we het apart niet meer zo gemakkelijk kunnen betalen.”

Plannen voor later

Dat de etage waar het vijfkoppige gezin nu woont op termijn wat krap kan aanvoelen, is ingecalculeerd. Als ze de nood voelen om uit te breiden, dan kan dat. “Het huis is op de groei gekocht. Op termijn plannen we de master bedroom te verhuizen naar waar nu ‘het appartement’ zit. ‘De loft’ wordt dan het terrein van de twee jongens, met twee slaapkamers, een gemeenschappelijke ruimte en een eigen badkamer. Onze dochter kan haar intrek nemen op het grote tussenverdiep. Dat is nu nog helemaal onderkomen, we hebben er nog niets aan verbouwd. Dat doen we wel wanneer we de ruimte daadwerkelijk nodig hebben.”

Modern Scandinavisch en Japans

Sumeyye, die onder de noemer Kif Kef ook een webshop met interieurspullen runt, omschrijft de stijl van het huis als ‘modern Scandinavisch met Japanse invloeden’: “De Japanse toets zit hem niet alleen heel letterlijk in de futons, maar ook in de natuurlijke materialen zoals hout, wol en linnen en de lichte tinten: beige, natuurkleuren en veel wit. Beige en wit? Op zich een combinatie die je niet snel zou maken, maar in een sereen interieur geeft dat net warmte.” Zelfs de plantenkeuze is — door de grote bladeren — Japans geïnspireerd. “Japans en Scandinavisch zijn twee stijlen die goed verenigbaar zijn, omdat ze allebei vertrekken van het minimalisme.”

De charme van een oud huis

En wat met de geschatte 150.000 euro verbouwkosten die bij het huis hoorden? Sumeyye en Kenan hoefden uiteindelijk nog geen derde van dat bedrag op te hoesten. “Geef me nog tienduizend euro, en ik werk het volledig af. Van onder tot boven”, zegt Sumeyye (lacht). “We konden besparen door de renovatie zelf te coördineren en niet met een aannemer te werken. En door het allemaal een beetje slim aan te pakken. Of het resultaat hetzelfde is als bij een totaalrenovatie die drie keer zo veel kost? Zeer zeker niet. Maar daarin schuilt misschien wel de charme van dit huis? Dat het allemaal niet perfect is. Dat de houten vloeren gewoon een laagje witte lak kregen, en dat ze kraken. Dat de deuren hier in de winter moeilijker sluiten dan in de zomer. En dat het soms wat tocht. Maar kijk: al die dingen horen nu eenmaal bij een oud huis. ‘t Is zoals met kinderen: je krijgt er zo veel voor terug.”

© geert van de velde

Woonfiche

Wie? Sumeyye Ata (28), runt een interieurwebshop en verhuurt twee Airbnb’s (www.kifkef. be), Kenan Bulut (32), businessanalyst en hun drie kinderen: Koray (4,5) en de tweeling Ada en Sem (1).

Wat? Renovatie van een herenhuis.

Waar? Borgerhout.

Bewoonbare oppervlakte? 400 m2.

Budget voor verbouwing? 45.000 euro.

Gordijntip

Zowel voor het eigen woongedeelte als voor het Airbnb-appartement (foto onder) koos Sumeyye voor dezelfde gordijnen: wit, licht en puur. En: niet op maat gemaakt. “Het zijn Vivangordijnen van IKEA, net geen 15 euro per paar.

Voor dit raam had ik vier paar nodig, ze hangen gewoon naast elkaar aan de rails, maar door de lichte stof lijkt het alsof ze één, op maat gemaakt, geheel vormen. Als je de Vivangordijnen net uit de verpakking haalt, voelen ze heel stijf aan, maar één keer op hoge temperatuur wassen en strijken. en de stof wordt veel zachter. Net linnen.

De gordijnen zijn drie meter lang. Ideaal dus voor hoge ruimtes. Hier zijn ze zelfs nog een tikje te kort, ik vind het net iets mooier als een gordijn wat nonchalant doorhangt op de grond.”

© Geert Van de Velde

In het rond

Een douchecabine met glazen wanden? Dat was budgettair niet mogelijk. Dus ging Sumeyye op zoek naar een goedkopere oplossing die er toch boeiend uitzag: het werd een ronde douchegordijnstang (foto onder). Ze vond ‘m op Hudson Reed: “Een leuke webwinkel waar ik ook alle kranen en andere sanitaire benodigdheden kocht.”

© Geert Van de Velde

Geen warmteverlies, wel een eyecatcher

De radiatorcover (foto onder) voor ‘de loft’ is een eigen ontwerp, dat Sumeyye op maat liet maken door de jonge meubelmakers van Atelier Nerf (www.ateliernerf.be). “Het raam zit hier erg hoog en de radiator komt vrij laag. Dat vond ik geen mooi geheel: je voelde dat de verhoudingen fout zaten. Plan A?

De wand achter een gordijn verstoppen. Maar dan ontdekte ik dat de radiator maar nét genoeg warmte geeft om de hele loft op te warmen. Een gordijn zou een deel van die warmte tegenhouden en dat konden we ons niet veroorloven. De radiatorcover is een slimme oplossing voor beide problemen: de proporties van de ruimte werden visueel hertekend én dankzij de houten balkjes kunnen we de loft perfect verwarmen zonder warmteverlies.”

© Geert Van de Velde

Schiereiland

In de keuken kregen vierkante, basic muurtegels een ereplaats: “De goedkoopste tegels die je maar kunt vinden. Mijn mama heeft ze ook in haar keuken, maar bij haar staan ze in kruisverband en werden ze met gebroken wit gevoegd. Dat ziet er eerder gewoontjes uit. Maar schik je de basic tegels anders en voeg je ze met donkergrijs, dan creëer je een wauw-effect.”

Ook de plaatsing van het keukenmeubel (van Ikea, met deurknoppen van Zara Home) is een tikje out of the box: een eiland, maar dan wél tegen de muur.

© Geert Van de Velde

3-in-1

Eén tweeling, één vierjarige en één slaapkamer: hoe los je dat op? Door een mezzanine te bouwen waar de twee babybedjes perfect onder passen, zo blijkt. “Er is zelfs nog plaats om de ledikanten te vervangen door juniorbedjes.”

Wat opbergruimte betreft, houdt Sumeyye het beperkt: twee Ikeaivarkastjes dienen als kleerkast voor alle drie de kinderen: “Ik las een artikel over minimalisme in je garderobe. Leren toekomen met vijf broeken, evenveel truien, twee jassen, zeven onderbroeken en zeven paar sokken. Zo strikt ben ik niet maar het inspireerde me wel om de garderobes van de kinderen op zijn minst te halveren. ”

© Geert Van de Velde

Muurhanger

Sumeyye: “Ik ben fan van de macramétrend. Deze Xlhanger werd op maat - en met de hand - gemaakt door Modern Macramé: een adresje dat ik toevallig ontdekte via Instagram.” (www.modernmacrame.com)

© Geert Van de Velde

DO

“Adopteer eens een plant. Ik kocht heel wat van mijn kamerplanten tweedehands. Zo kregen de planten een nieuw leven en hoefde ik geen stukken van mensen neer te tellen voor mijn urban jungle. Want: kleine planten zijn niet zo duur, maar wil je ze in formaatje ‘volgroeid’, dan kosten ze een pak meer. Op deze manier kon ik veel groen in huis halen, voor een beperkt budget.”

DON’T

“Je heel erg laten leiden door trends als je dure en grote meubelstukken koopt. Kies dan liever voor designklassiekers of tijdloze meubels.”