Belangrijk ‘keerpunt’ in Syrisch conflict na akkoord VS en Rusland

De Amerikaanse en Russische minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, zijn het eens geraakt over een plan dat tot een staakt-het-vuren in Syrië moet leiden. Ze kwamen ook overeen om gecoördineerde aanvallen uit te voeren, als de afgesproken wapenstilstand standhoudt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry kondigde het plan aan even na middernacht. ‘De VS en Rusland hebben een voorstel om het geweld terug te dringen, het lijden van het Syrische volk te verzachten en een duurzame politieke oplossing te bespoedigen’, luidde het.

‘We kondigen een overeenkomst aan die erop gericht is de wapens te doen zwijgen en de weg te openen naar een oplossing voor het conflict, dat sinds 2011 al meer dan 290.000 levens heeft geëist’, zei Kerry. Het staakt-het-vuren gaat maandagnacht in.

Militaire samenwerking

Daarnaast ‘zullen we een overeenkomst bereiken over aanvallen op de terroristen door de Russische en Amerikaanse luchtmacht. We zijn het eens over de gebieden waar we zullen samenwerken’, zo verklaarde Lavrov in Genève. Die gesprekken over Russisch-Amerikaanse militaire samenwerking zullen wel pas van start gaan wanneer de afgesproken wapenstilstand zeven dagen standhoudt.

‘De Verenigde Staten willen een extra stap zetten omdat we denken dat Rusland en mijn collega (Sergej Lavrov, red.) in staat zijn om druk uit te oefenen op het Assad-regime om het conflict te beëindigen en aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.’

Het Russisch-Amerikaanse plan moet er ook voor zorgen dat de humanitaire hulp tot bij de mensen in nood geraakt. Volgens Kerry is het mogelijk een ‘keerpunt’, als het plan door alle partijen nageleefd wordt.

Tegenover elkaar

De oorlog in Syrië heeft de voorbije jaren al het leven gekost aan meer dan 500.000 mensen. Rusland en de Verenigde Staten staan in het conflict meestal lijnrecht tegenover elkaar. Moskou schaart zich immers achter het regime van president Assad, terwijl Washington de rebellengroepen steunt.

De gesprekken over de Russisch-Amerikaanse militaire samenwerking zullen pas van start gaan wanneer de ook in Genève afgesproken wapenstilstand zeven dagen standhoudt. Die wapenstilstand moet in de nacht van zondag op maandag in werking treden.

Het Russisch-Amerikaanse plan moet er daarnaast ook voor zorgen dat de humanitaire hulp tot bij de mensen in nood geraakt.

Volgens Kerry is het plan mogelijk een “keerpunt”, als het door alle partijen nageleefd wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER