De botsing met de vorkheftruck gebeurde op de terminal van Euroports in de Waaslandhaven in Kallo.

Ervaren dokwerker komt om in Waaslandhaven: “Luc was echt door iedereen graag gezien”

Een havenarbeider uit Stekene is gisterochtend omgekomen bij een aanrijding met een vorkheftruck. Het ongeval gebeurde in de Waasland-haven, bij het bedrijf Euroports. “Samen met het bedrijf zullen we de veiligheid proberen te verbeteren”, zegt werkgeversorganisatie Cepa.

Dennis Van Damme, Sam Reyntjens

Het ongeval gebeurde gisterochtend op kaai 1207 aan het Vrasenedok in de Waaslandhaven in Kallo. Op de terreinen van Euroports aan de Land Van Waas­laan werd de 53-jarige Luc Van de Wiele uit Stekene op zijn fiets aangereden door een vorkheftruck. De hulpdiensten snelden naar het havenbedrijf. Tevergeefs, Van de Wiele overleed ter plaatse.

Luc Van de Wiele laat een echtgenote, een zoon en een dochter na.

“Hij was een heel ervaren havenarbeider”, luidt het bij havenwerkgeverskoepel Cepa. “Al sinds 1983 was hij aan de slag als dokwerker in de haven van Antwerpen.”

Van vader op zoon

Met die carrière trad Van de Wiele in de voetsporen van zijn vader. “Dokwerkers van vader op zoon”, vertelt Luc De Roos, een jeugdvriend van het slachtoffer. De twee ‘Luccen’ leerden elkaar als jonge knapen kennen in hun geboortedorp. “We groeiden allebei op in Bosdorp, en haalden nu nog vaak herinneringen op aan de tijd van toen”, vertelt De Roos.

Want hoewel ze concurrenten waren voor de plaats onder de lat bij de lokale voetbalclub, bleven de mannen contact houden. “Ik werd uiteindelijk keeperstrainer in Sinaai. Lucs zoon voetbalde daar. Zo bleven we elkaar ook zien.”

Het tragische nieuws ging gisteren snel rond bij de jeugdvrienden. “Iedereen is geschokt”, aldus De Roos. “Het is ook zo moeilijk te vatten dat zo’n goede mens als Luc ons wordt ontnomen. Luc was echt door iedereen graag gezien. Hij was heel sociaal, goedlachs en rustig.”

Derde gelijkaardige ongeval

De exacte omstandigheden van het ongeval zijn nog niet bekend en worden onderzocht. Dat onderzoek is naar alle waarschijnlijkheid in handen van het arbeidsauditoraat in Dendermonde. Daar was gisteren evenwel niemand bereikbaar.

Het ongeval roept wel herinneringen op aan twee eerdere dodelijke aanrijdingen op de terreinen van Euroports. In 2011 werd de 58-jarige Urbain Vanderstylen uit Tielrode (Temse) aangereden door een vorkheftruck toen hij een riooldeksel wilde herstellen. En in 2016 werd havenarbeider Thierry Bohnen (51) uit Zwijndrecht het slachtoffer van een aanrijding door een vorkheftruck.

Bij Euroports wilde gisteren niemand reageren op het derde gelijkaardige ongeval in enkele jaren. “We zijn vandaag vooral bezig met het verwittigen van de nodige instanties en de familie”, luidt het.

Niet vooruitlopen op onderzoek

Ook werkgeverskoepel Cepa vindt het te vroeg om conclusies te trekken. “We mogen niet vooruitlopen op het onderzoek”, benadrukt woordvoerder Yann Pauwels. “Niet elke aanrijding met een heftruck is hetzelfde.”

Cepa besteedt volgens Pauwels wel veel aandacht aan het verkeer in de haventerminals. “Een van onze speerpunten is de scheiding van mens en machine”, verduidelijkt de woordvoerder. “We zijn volop bezig met een goede planning van het verkeer. Zowel op terminalniveau als op werkpostniveau.”

Cepa zal samen met Euroports bekijken of er op de bewuste terminal iets veranderd moet worden. “Voor elk bedrijf zijn er specifieke prioriteiten”, luidt het bij Pauwels. “We zullen samen bekijken of en waar er verbeteringen nodig zijn.”

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge