Direct naar artikelinhoud
Politiek Antwerpen

Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws opnieuw in opspraak

Tom Meeuws.Beeld BELGA

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws komt opnieuw in nauwe schoentjes. Weekblad Dag Allemaal bericht dat hij is moeten opstappen bij De Lijn na financieel geknoei. Verschillende bronnen binnen De Lijn bevestigen de feiten aan De Morgen, maar Meeuws noemt het 'een beschadigingsoperatie'. Het Antwerps kartel liet inmiddels weten de politicus niet te laten vallen.

Tom Meeuws was van 2013 tot 2015 directeur bij De Lijn in Antwerpen. Zijn plotse ontslag in 2015 kwam er volgens De Lijn “in onderling overleg”. Dat heeft Meeuws ook altijd bevestigd. Volgens hem lagen verschillen in visie en strategie aan de basis.

Nu blijkt dat er meer aan de hand was, en dat daar de reden voor zijn ontslag ligt.  De Morgen verneemt via verschillende bronnen binnen de Vlaamse vervoersmaatschappij dat Meeuws herhaaldelijk zijn bevoegdheid overschreed bij grote financiële uitgaven (+).

De Roma

Meeuws besteedde de feestelijke opening van de Reuzenpijp, een tramtunnel onder de Turnhoutsebaan, uit aan het naburige cultuurcentrum De Roma in Borgerhout. De Roma kreeg daarvoor 549.000 euro (exclusief btw). Maar die betaling gaf hij niet aan bij de boekhouding. Die ontdekte de facturen pas nadat een groot deel al was betaald. Bovendien betaalde Meeuws in 2014 al zowat 150.000 euro uit, terwijl het contract pas in 2015 werd afgesloten.

Ook in andere dossiers zou Meeuws het niet te nauw hebben genomen met de regels van een goed financieel beheer. De statuten van De Lijn bepalen dat uitgaven van meer dan 67.000 euro een exclusieve bevoegdheid zijn van de raad van bestuur. Wie minder uitgeeft, mag zelf de handtekening zetten. Is het bedrag hoger, dan moet zelfs de CEO langs de raad van bestuur passeren. Die regel zou Meeuws in de wind hebben geslagen.

In 2014 sloot hij een akkoord af met Gazet van Antwerpen. Volgens documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken, betaalde hij 100.000 euro (exclusief btw) voor een publiciteitscampagne over 40 jaar tram in Antwerpen. Maar de factuur werd opgesplitst in drie aparte rekeningen van 45.000, 42.000 en 13.000 euro. Zo viel de controle van de raad van bestuur weg.

Intern onderzoek

Naar de redactie vernam werd Meeuws na een intern onderzoek bij De Lijn op het matje geroepen. Uiteindelijk moest hij opstappen, officieel in onderling overleg. Meer raakte nooit bekend omdat Meeuws een dading afsloot met De Lijn. In ruil voor zijn onmiddellijke vertrek en een opzegvergoeding van vijf maanden, zou discretie bewaard blijven.

Dat die nu doorbroken wordt, is geen toeval. Meeuws komt bij de verkiezingen in Antwerpen op voor de linkse kartellijst Samen. Maar sinds hij het stadsbestuur beschuldigde van gekonkel in bouwdossiers, wordt hij zelf achtervolgd door zijn verleden. Eind november bracht Meeuws het kartel al in de problemen toen hij zei dat het stadsbestuur een zogenaamde 'paaitaks' zou afspreken met bouwondernemers. Snel bleek dat Meeuws als consultant zelf nauwe banden onderhield met projectontwikkelaar Land Invest.

'Als ik echt zware beroepsfouten had gemaakt, dan hadden ze mij ontslagen'
Tom Meeuws

In een reactie aan De Morgen ontkent Meeuws de nieuwe aantijgingen. "Ik kan enkel bevestigen dat we in onderling overleg uit elkaar zijn gegaan wegens botsende visies op het beleid van De Lijn", zegt hij. "Trouwens: als ik echt zware beroepsfouten had gemaakt, dan hadden ze mij ontslagen." Meeuws spreekt van "een beschadigingsoperatie" door politieke tegenstanders.

Wouter Van Besien (Groen), kandidaat-burgemeester en kopman van Samen, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De Lijn wil geen details over zijn vertrek kwijt.