© JHS

Diouaene overleefde ontploffing op Paardenmarkt: “Dit had vermeden kunnen worden, en de huisbaas zou gestraft moeten worden”

Diouaene (28) kan nog steeds niet vatten wat hij heeft meegemaakt. Gisterenavond lag hij rustig op zijn bed in zijn appartement op de derde verdieping op Paardenmarkt 101. Hij kreeg telefoon van een vriend om met hem op stap te gaan. “Ik wilde nog niet meteen vertrekken en bleef even liggen. Uiteindelijk stond ik toch recht en maakte mij klaar om te douchen. Plots was er die gigantische knal, en ging de vloer letterlijk omhoog. Het huis kwam volledig naar beneden.”

britt peeters

Diouaene was enkele minuten buiten bewustzijn. Hij werd wakker en lag volledig onder het puin. “Ik zag geen uitweg en dacht dat ik elk moment kon sterven. Maar plots kreeg ik weer zuurstof. Ik zag een opening, en probeerde mezelf daar naartoe te begeven. Ik wrong mezelf als een soort slang tussen het puin door. Mijn voet zat vast, dus het was heel moeilijk. Uiteindelijk kon ik eruit klimmen, en reikte iemand zijn hand naar mij. Ik wist totaal niet wat er net gebeurd was. Alles was zwart voor mijn ogen en ik duizelde heel erg.”

Bovendien hoorde hij ook zijn buren, Antonio, Alexandru en Aziz, roepen vanonder het puin. Buurman Zakari hoorde hij niet.Diouaene rook al sinds acht uur ‘s morgens een felle gasgeur. “Het stonk enorm naar gas in het hele gebouw. Ik ben gaan ruiken op de tweede verdieping, en rook de geur daar het hardst.”

“Onze huisbaas is totaal niet correct”

De huisbaas konden de bewoners niet bereiken, hij zou op vakantie zijn in Egypte. Hij had eerder al duidelijk gemaakt dat hij absoluut geen politie in zijn pand wilde. “Daarom belden we de hulpdiensten niet. Onze huisbaas is totaal niet correct, op alle vlakken. Onze keukens en badkamers waren allemaal allesbehalve in orde. We kunnen hem altijd enkel bereiken als hij geld moet ontvangen, anders niet. Dit alles had volgens mij vermeden kunnen worden, en de huisbaas zou gestraft moeten worden.”

Diouaene moet nog minstens een dag op de spoedafdeling van AZ Monica in Deurne blijven. Hij heeft twee gekneusde ribben, en er is gevaar voor het inklappen van zijn longen. “Nu heb ik weinig pijn, maar dat komt omdat ik heel wat pijnstillers heb gekregen. Ik ben wel heel duizelig en moet zoveel mogelijk blijven liggen.”

“Kwestie van seconden”

Van zijn buren heeft Diouaene voorlopig nog niets persoonlijk gehoord. “Mijn zus vertelde me dat Antonio in het Stuivenbergziekenhuis ligt. We waren niet alleen buren, maar ook allemaal goede vrienden. Ik hoop echt dat ik hen snel terugzie. Als ik zelf gewoon naar buiten was gegaan wanneer mijn vriend belde, had ik dit nu niet meegemaakt. Het was een kwestie van minuten of zelfs seconden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER