Nederlandse kinderartsen ijveren voor verbod op energiedrank

© rr

Kinderartsen in Nederland willen de verkoop van energiedranken aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Volgens hen is het groeiend gebruik van die dranken immers de oorzaak van rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen bij tieners. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

mrra,mrra, loa

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) maakt zich zorgen over jongeren die energiedrank drinken. Tieners vanaf 12 jaar zouden steeds meer hun toevlucht nemen tot Red Bull, Nalu en soortgelijke oppeppende dranken. Soms drinken ze wel zes blikjes per dag, volgens het Algemeen Dagblad. De grote hoeveelheid cafeïne, suiker en taurine is echter onrustwekkend, zo zeggen de artsen.

Verbod

Daarom doen ze dit opmerkelijke voorstel: een verbod voor minderjarigen. Dat zou betekenen dat energiedrankjes dezelfde status krijgen als alcohol. Het advies van het Voedingscentrum vinden de artsen niet genoeg: ook één blikje per dag kan kwalijke gevolgen hebben voor jongeren onder de 18 jaar.

‘Dit is geen onschuldige frisdrank. Zo’n verbod zet ouders en kind aan het denken. Vroeger was het ook normaal om op jonge leeftijd alcohol te drinken, maar nu weten we hoe schadelijk dat is. We kunnen wachten tot er fatale incidenten gebeuren of we kunnen maatregelen treffen zodat we de consequenties kunnen onderzoeken’, zo zegt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen.

Overdreven

Of het verbod ook wel degelijk realiteit zal worden, is nog maar de vraag. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport denkt eerder een oplossing te vinden bij voorlichting. Volgens hen spelen sportverenigingen en scholen daarin een heel grote rol.

Ook bij ons is een verbod nog niet voor morgen. ‘We sluiten ons aan bij de conclusie van de Nederlandse kinderartsen: dat we te weinig weten over de gezondheidseffecten op lange termijn, dat de drankjes te veel cafeïne en taurine bevatten en dat het ook nog eens suikerbommen zijn’, zegt dokter Anne De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen (VVK). ‘We zijn ook net als de Nederlandse collega’s voorstander van een duidelijke waarschuwingssticker op de producten. Maar voorts vinden we dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen en zelf moet uitzoeken hoe we dit probleem het beste aanpakken.’

‘Een verbod is praktisch weinig haalbaar’, zegt kinderarts Thierry Devreker (VUB) van het Kidz Health Castle. ‘Want wat doe je dan met andere cafeïnehoudende drankjes zoals cola? We kunnen beter ijveren voor een verlaging van het gehalte cafeïne, of voor het afschaffen van de halve liters (zoals de drankjes vaak verkocht worden, red.). Of voor afsluitdopjes opdat je niet in één keer een halve liter leegdrinkt.’