Plastic afval teistert Kuta Beach, een toeristische trekpleister op Bali (Indonesië).
Volledig scherm
Plastic afval teistert Kuta Beach, een toeristische trekpleister op Bali (Indonesië). © EPA

Met deze maatregelen wil Europa de strijd aangaan met plastic afval

Om te voorkomen dat er in in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zit, stelt de Europese Commissie een reeks maatregelen voor. Alle plastic verpakkingen in de EU moeten in 2030 recycleerbaar of herbruikbaar zijn, plastic voor eenmalig gebruik wordt sterk teruggedrongen en verzorgings- en cosmeticaproducten met zogeheten microplastics worden aan banden gelegd.

9 reacties

  • Frans Peeters

    6 jaar geleden
    Ga eens in de winkel iets kopen zonder dat er plastiek bij is, moeilijk?
  • james vroman

    6 jaar geleden
    als er geen plastiek is moet je het ook niet sorteren ...
  • Gaston Foubert

    6 jaar geleden
    Waarom wachten tot 2030? Is het echt nodig als je naar de apotheek gaat bvb, dat men een doosje medicijnen dat je in je hand kan dragen in een plastiek zak steekt? Is het zo moeilijk als je boodschappen doet om een tas mee te nemen?
  • Jean-Pierre Vercruysse

    6 jaar geleden
    Statiegeld hiervoor, neen, we betalen reeds genoeg voor de officiële afvalzakken!!! Het is wel belangrijk dat we afval sorteren op een serieuze manier. papier kan naar containerparken, de grijze voor restafval en blauwe (naargelang de gemeente) voor plastiek en metalen blikjes ed. Verder de groentenen fruitafval, geen gewoon naar de "mesthoop" in de tuin. Regelmatig wat vermengen met aarde, en je hebt een uitstekende grond waar planten goed in groeien!!!
  • Philippe Schotte

    6 jaar geleden
    In Lagos Nigeria wonen naar schatting 30 miljoen of meer mensen . Drinkwater is alleen te verkrijgen in platiek zakjes . Huisvuil ophaal bestaat daar ook niet . Alle afval is bestemd voor de zee . Op de stranden rondom kan je dan ook geen voet zetten want er ligt overal minstens 10 cm troep !