© UPI Photo / eyevine

Hadj begonnen onder strenge veiligheidsmaatregelen

Onder strenge veiligheidsmaatregelen zijn zaterdag ongeveer anderhalf miljoen moslims in het Saoedische Mekka, de geboortestad van de profeet Mohammed, aan de jaarlijkse hadj-rituelen begonnen.

In de vroege ochtend verlieten de in witte gewaden gehulde bedevaarders de zowat acht kilometer van Mekka gelegen tentenstad Mina. Daar brengen zij de nacht door om zich zondagochtend naar de berg Arafat te begeven voor een reeks gebeden. Het leeuwendeel van de gelovigen komt uit het buitenland; aan de hadj nemen zowat 100.000 Saoedi’s deel.

Over de organisatie van de bedevaart is, na de massapaniek die er vorig jaar uitbrak en die bijna 2.000 doden eiste, grote onenigheid tussen het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran. Teheran heeft de Iraniërs dit jaar verboden, de hadj te ondernemen.

De hadj is één van de vijf zuilen of pijlers van de islam. Elke moslim moet minstens één keer in zijn leven de bedevaart ondernemen, althans wanneer zijn gezondheid en/of zijn financiële toestand dat toelaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer