Videospeler inladen...

Hoe hebben wij Belgen de voorbije 60 jaar onze vakanties doorgebracht?

Met de auto naar de zon via de "route du soleil" in de jaren 70 tot logeren in een iglo in het koude noorden vandaag. Ons vakantiegedrag is de voorbije 60 jaar sterk geëvolueerd. Trendwatcher Herman Konings analyseerde het reisgedrag van de Belgen.  

Het vakantiesalon dat op 1 februari zijn deuren opent, viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Naar aanleiding daarvan bracht trendwatcher Herman Konings het vakantiegedrag van de Belgen in kaart door de jaren heen. Dit zijn zijn bevindingen.  

De jaren 50: met de CM of de socialistische vakbond op vakantie aan zee

Dankzij het christelijk ziekenfonds of de socialistische vakbond kan ook de lagere middenklasse in de jaren 50 goedkoop op vakantie, vertelt Herman Konings. Ze logeren in de vakantiecentra van deze organisaties aan de kust of zelfs in Zwitserland.

Vooral vakanties dichtbij zijn in trek. Zoals met papa aan het stuur met het hele gezin naar zee rijden of naar de Moesel en Zuid-Nederland. De Ardennen waren toen nog niet zo in trek.  

De jaren 60: Europa verkennen met "interrail"

In de jaren 60 gaat de babyboomgeneratie (jongeren geboren na WOII) dankzij de democratisering van het onderwijs vaker dan voorheen voortstuderen aan de hogeschool of de universiteit. Jongeren groeien op met "sex and drugs and rock and roll" en verkennen Europa dankzij de treinpas "Interrail" waarbij je voor een prijsje 1 maand lang door Europa kunt reizen. Parkeerproblemen hadden ze toen ook al bewijst de bovenstaande reportage uit 1968.

De jaren 70 : met de "route du soleil" naar de Spaanse costa's

In de jaren 70 hebben meer en meer gezinnen een auto. En ook de wegeninfrastructuur in Europa gaat erop vooruit. De "route du soleil" die het noorden van Europa met het zuiden verbindt, is erg populair bij de Belgen die zo naar hun zonvakantie in het zuiden van Frankrijk of de Spaanse costa's rijden.

De jaren 80: met het vliegtuig naar de zon

Grote touroperators bieden in de jaren 80 betaalbare reizen met het vliegtuig aan naar de zon. De Balearen, Madeira, maar ook Tenerife zijn bij de Belgen erg in trek. In Tenerife is er het bekende Belgische vakantiepark Ten Bel waar duizenden landgenoten in de loop der jaren genoten van de zon.  

De jaren 90: iedereen VIP in een all-inclusive hotelresort

Grote hotelresorts in Griekenland, Turkije, Egypte en Tunesië met verschillende zwembaden en veel animatie kunnen jonge gezinnen met kinderen verleiden in de jaren 90. Ook de all-inclusive formule, waar al je maaltijden en drankjes op voorhand zijn betaald, is aantrekkelijk. Iedereen is hier VIP en wordt door het talrijke hotelpersoneel in de watten gelegd, vertelt Herman Konings.  

De jaren 2000: op avontuur om iets uniek te beleven

Gedaan met lui aan het zwembad liggen, in het begin van de 21e eeuw staat avontuur en belevenis voorop. Alsmaar meer reizigers willen afwijken van de geijkte banen en trekken naar exotische oorden in het verre westen of het verre oosten.

De babyboomers die als tweeverdieners financieel niks te kort hebben, beginnen hun vakanties te spreiden. Het wordt normaal om 4 of zelfs 5 keer per jaar op vakantie te gaan.

Ook een citytrip naar Londen of Parijs is door de Thalys-trein en de Eurostar goed betaalbaar geworden. Lagekostenmaatschappijen zoals RyanAir en Easyjet maken het ook voor jongeren mogelijk om de wereld rond te reizen.  

De jaren 2010: de Tom Waes-filosofie

Reis avontuurlijk en treed uit je comfortzone. Dat is de reisfilosofie van de laatste jaren. Logeren in een ijshotel is de max en mensen hebben nu zelfs belangstelling voor een land als Noord-Korea.

Ook je kamer of flat delen en op die manier een centje bijverdienen, de zogenaamde Airbnb- formule maakt volop opgang. Toch is de hype bij jonge twintigers en dertigers al bijna weer voorbij, zegt Herman Konings.

Zij kiezen nu voor de boetiekhotels en de hostels met een origineel interieur waar je mensen van over de hele wereld kunt ontmoeten. Maar de jongeren hebben hun ouders wel Airbnb leren kennen en nu zijn zij het die de formule meer en meer gebruiken.

Ook opmerkelijk: drie generaties gaan samen op vakantie: jonge ouders met hun kinderen nemen ook hun vader en moeder mee. Allemaal samen genieten ze een hele week van een huisje in Frankrijk of Toscane.

Maar ook de vriendenreizen maken meer en meer opgang. Dertigers en veertigers spreken onderling af.  Nu ga ik met de vrienden Madrid bezoeken en pas jij op de kinderen, daarna kun jij met de vriendinnen naar Rome en hou ik de boel hier samen.  

Wat brengt de toekomst?

Door het "Uber-toerisme" is het nu in Gent en Brugge over de koppen lopen, zegt Herman Konings. Hij voorspelt dat de volgende jaren centrumsteden zoals Lier, Herentals en Tongeren de nieuwe toeristische trekpleisters worden.

En ook het traag reizen zit in de lift.  Bijvoorbeeld met de trein door een land reizen of met de auto kiezen voor de kleine wegen. Door de vele files wordt er ook aan gedacht om drones in te zetten, die dan onze auto zouden kunnen oppikken en verplaatsen. Maar dat is al verdere toekomstmuziek, besluit Konings.

Meest gelezen