woensdag 17 januari 2018 - Zutendaal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum konden de vos bevrijden, maar een infectie werd hem fataal. hbvl

Vos overleeft wolvenklem in Postestraat niet

“Klemmen zijn ook gevaarlijk voor mensen”

ZUTENDAAL

In een veld in de Postestraat in Zutendaal is een vos aangetroffen die met zijn poot in een twee kilo wegende klem zat. Klemmen zijn bij wet verboden en wie er toch een plaatst, riskeert een celstraf van een maand tot twee jaar en een geldboete tot 250.000 euro. Politie Carma en het Agentschap Natuur en Bos zijn op zoek naar de dader. De vos is intussen bezweken aan zijn verwondingen.

Een fietser zag de vos wegkruipen met een klem aan zijn poot en verwittigde meteen het Natuurhulpcentrum. Medewerkers van het centrum hadden alle moeite om de klem, met een doormeter van dertig centimeter en een gewicht van circa twee kilo, te openen. Een deel van de poot van de vos was verbrijzeld. Een dierenarts kon, volgens de medewerkers van het NHC, niet anders dan meteen te amputeren. Aanvankelijk leek het dier te recupereren, maar de wonde raakte geïnfecteerd. Om hem uit zijn lijden te verlossen kreeg hij een spuitje. Dat klemmen gebruikt worden om vossen te vangen is niet nieuw. Een klem van dergelijke grote is dat wel. “Klemmen maken dikwijls deel uit van de oude huis-, tuin- en keukenattributen om ongewenste dieren uit de buurt van kippen te houden”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Zo’n klem is goed om er een blijvende invaliditeit aan over te houden Sil JANSSEN Natuurhulpcentrum

Uitzonderlijk groot

“De klem die in Zutendaal gebruikt werd, is echt wel uitzonderlijk groot. Neen, het zal niets te maken hebben met het bericht dat zich eindelijk opnieuw een wolf zich in onze contreien rondloopt. Maar het maakt het er niet veiliger op. Niet voor de wolf, maar ook niet voor kinderen of volwassenen die er toevallig in trappen. Zo’n klem is goed om er een blijvende invaliditeit aan over te houden.” Het Agentschap Natuur en Bos houdt zich bezig met het onderzoek. Ook de politie van de zone Carma is op zoek naar de persoon die de wolvenklem in het veld plaatste. De dader riskeert een maand tot twee jaar cel en een geldboete die schommelt tussen de 100 en de 250.000 euro.

Burgemeester Ann Schrijvers van Zutendaal (Nieuw ZVP) heeft het over een betreurenswaardige daad. “Zoiets is onaanvaardbaar”, zegt Schrijvers. “Maar het is niet zo gemakkelijk om te achterhalen wie de dader is. Of we zouden hem op heterdaad moeten betrappen. Ik roep wandelaars of mensen die ergens zo’n klem zien liggen, dan ook op om dat meteen te melden.” 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws