© PaBr

“Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?”

Bij het begin van dit nieuwe schooljaar, krijgen alle leerkrachten die dat willen er een houvast bij: de ‘Inspiratiekalender’ van het CEGO (Centrum Ervaringsgericht Onderwijs) uit Leuven. “Deze scheurkalender is niet alleen bruikbaar in de klas”, aldus samensteller en auteur Erik Bakkers uit Bree, “iedereen die met kinderen werkt, of gewoonweg jonge kinderen heeft, kan er mee aan de slag. Maar je hoeft helemaal geen kroost te hebben om elke dag een beetje geïnspireerd te worden: deze kalender is er in feite voor iedereen die zich dagelijks even wil laten verrassen.”

patrick.brebels

Met het werkstuk van Bakkers verschijnt er voor het eerst een ‘Inspiratiekalender’ op de Belgische markt. “Deze scheurkalender is in eerste instantie bedoeld om tijdens het schooljaar dagelijks in de klas te gebruiken,” aldus auteur Erik Bakkers. Als specialist in vernieuwend onderwijs weet Bakkers waarover hij spreekt. Hij was eerst 20 jaar aan de slag als onderwijzer in basisschool Kadee in Tongerlo, werd er daarna gedurende 15 jaar schoolhoofd, maar ging tussendoor ook vijf jaar werken voor het CEGO in Leuven. Na zijn onderwijspensioen vorig schooljaar, blijft Bakkers (61) voor het CEGO actief als begeleider van bijscholingen en workshops voor leerkrachten en begeleiders van jongeren. Tijdens zijn actieve loopbaan was hij een voorloper op het vlak van vernieuwend onderwijs: zo haalde hij in 2011 als eerste schoolhoofd in Vlaanderen ‘Smartboards’ naar de klasjes van Kadee. Bakkers heeft reeds diverse uitgaven voor het onderwijs op zijn naam en is een autoriteit op het vlak van klasdifferentiatie: het binnen een klasgroep werken op verschillende deelgroepen, aangepast aan het niveau van de jongeren.

Quotes en werktips“Zoals de naam reeds laat vermoeden, willen we leerkrachten -maar algemeen gesproken iedereen die met kinderen werkt- met deze kalender een kapstokje aanreiken om elke (school)dag op een ludieke en originele manier wat op te fleuren”, vertelt Bakkers. “Zo vind je in de kalender dagelijks een inspirerende quote waarmee je aan de slag kan. Wat dacht je bijvoorbeeld van: ‘Ik heb zoveel geleerd van mijn fouten, dat ik denk dat ik er nog een paar ga maken.’ Daar kan iedereen die met kinderen werkt, meteen mee aan de slag. Dat kan uiteraard in de klas, maar ook monitoren van jeugdkampen en jeugdbewegingen kunnen er een creatieve sessie rond uitbouwen. In de scheurkalender staat bij elke quote een werktip van GEGO en een stukje tekst met meer duiding. Die info wordt regelmatig aangevuld met bijvoorbeeld plezante cartoons of gedichten die je even aan het denken zetten.”

De dag van de verloren sokOp de Inspiratiekalender vind je ook dagelijks het ‘thema van de dag’. Bakkers: “Iedereen kent wel bijvoorbeeld ‘Vaderdag’, ‘De internationale dag van het water’ of ‘Vrouwendag’, maar ik kwam erachter dat elke dag van het jaar wel in het teken staat, of gewijd is aan, een bepaalde gebeurtenis of activiteit. Een aantal thema’s zijn hilarisch, heel herkenbaar en spreken iedereen aan: wat dacht je bijvoorbeeld van de ‘Dag van de verloren sok’ of de ‘Dag van de oorverwarmers’? Sommige dagen staan trouwens bol van de verwijzingen: zo is 15 november bij ons vooral bekend al de ‘Dag van de Koning’, maar is het dan ook de ‘Dag van de menslievendheid’, de ‘Internationale dag ter herdenking van verkeersslachtoffers’, de ‘Werelddag van de student’, de ‘Ruim je koelkast op-dag’, de ‘Werelddag van de filosofie’ en de ‘Ik hou van schrijven-dag’. Volgend schooljaar komt er alvast een tweede editie van de Inspiratiekalender: die wordt dan uitgebreid met de verjaardagen van bekende mensen en met elke week een origineel spelletje dat je in de klas of in de jeugdbeweging kan spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer