© JAn auman

Gemeente Schilde tekent beroep aan tegen parking De Vogelenzang: “Eigenaars zijn eigengereid te werk gegaan”

De gemeente Schilde tekent beroep aan tegen de vergunning die de bestendige deputatie van de provincie verleende voor de nieuwe parking en enkele bouwtechnische regularisaties van De Vogelenzang. “Ik durf geen startdatum van de werken meer voorop te stellen”, reageert eigenaar-uitbater Alain Willems teleurgesteld.

jan Auman

De Vogelenzang is zo populair dat er geregeld parkeerproblemen ontstaan op de hoek van de Wijnegemsteenweg en de Broekstraat. De eigenaars lieten plannen tekenen voor de aanleg van een grote parking in de weiden van de Broekstraat. Het schepencollege weigerde vorige zomer om hiervoor een vergunning toe te kennen.

De uitbaters gingen in beroep en de bestendige deputatie verleende in oktober vorig jaar tot ontsteltenis van schepen van Ruimtelijke Ordening Steven Dietvorst (CD&V) wel een vergunning aan De Vogelenzang. De toelating voorziet weliswaar in minder parkeerplaatsen (75) dan de 110 die aanvankelijk waren ingetekend en bevat ook enkele voorwaarden rond de gevraagde bouwkundige regularisaties.

In De Vogelenzang meenden ze zich eindelijk te kunnen gaan voorbereiden op de start van de werken, maar zopas besliste het schepencollege in Schilde om op haar beurt beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de provincie bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het is een nieuwe en opvallende mijlpaal in wat een heuse procedureslag is geworden. “De gemeente is van oordeel dat de vergunning niet rechtsgeldig tot stand is gekomen. Ook de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar had ongunstig advies gegeven”, klinkt het bij Dietvorst.

Toch lijkt het schepencollege niet op één lijn te zitten over deze aanpak. Schepen van Juridische Zaken Peter Mendonck (N-VA) stemde tegen de beslissing om in beroep te gaan. Iets wat door oppositieraadslid Olivier Verhulst (Open Vld) fijntjes werd bekendgemaakt tijdens de jongste gemeenteraad.

“We dachten dat we er eindelijk waren, maar nu is het weer afwachten. De procedure voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen kan tot twee jaar aanslepen. Deze zet van de gemeente komt onverwacht en is onaangenaam”, reageert eigenaar Alain Willems. “We hebben goede hoop op een goede afloop, maar of we de werken aan onze parking al voor de uitspraak zullen opstarten, weet ik niet. Ik wil dit dossier liefst in overleg met de gemeente tot een goed einde brengen.”

De vergunningencarrousel is voor Olivier Verhulst (Open Vld) aanleiding om het schepencollege aan te manen actiever in overleg te treden met zelfstandige ondernemers met bouwplannen. Schepen Steven Dietvorst (CD&V) kaatst de bal terug. “De mensen van De Vogelenzang zijn eigengereid te werk gegaan en hebben nooit contact gezocht”, aldus de schepen. “Wij wilden niet liever dan dat ze een reglementaire aanvraag hadden ingediend. Dan hadden wij kunnen vergunnen en was de kous af geweest.”