Direct naar artikelinhoud
Crashing

Lachen met je eigen ellende

Pete Holmes in het tweede seizoen van 'Crashing'.Beeld Telenet

Beginnende comedian wordt bedrogen, scheidt en maakt er een tv-reeks over. Het is het verhaal van Pete Holmes en Crashing. De reeks was een succes en kreeg een tweede seizoen. "In comedy loop je zeker in het begin flink wat builen op, maar je mag niet opgeven."

Avonden lang flyers voor comedyoptredens uitdelen op de straathoeken van New York, passanten die je nauwelijks aankijken en comedyclubs die meestal akelig leeg blijven. Het leven van een beginnende comedian is geen lachertje. Als je ook nog eens je vrouw in bed met een ander betrapt, wordt het nog wat zieliger. 

Het was niet meteen een mooi beeld dat Pete Holmes van zichzelf schetste in het eerste seizoen van Crashing.  Maar, zegt hij tijdens een interview in New York, zo erg was het nu ook weer niet. "Het is ook niet helemaal autobiografisch."

Holmes kreeg het idee voor Crashing nadat zijn comedyshow op de zender TBS geannuleerd werd wegens tegenvallende cijfers. Op zoek naar nieuw werk dacht hij na over welk verhaal hij het best kon vertellen. Zijn eigen leven dus. 

Bekende namen

Holmes zocht Judd Apatow op, de halfgod van de Amerikaanse comedywereld, die verantwoordelijk is voor  onder meer Girls, Freaks and Geeks, The 40-Year-Old Virgin en Love. Samen overtuigden ze de kabelzender HBO. Na de prima ontvangst van de eerste reeks mochten ze al snel een vervolg maken.

De tweede reeks slaat een andere toon aan, zegt Holmes. "In het eerste seizoen zat het personage nog in de ontkenningsfase. Stilletjes hoopte hij dat zijn huwelijk nog te redden was. Nu heeft hij zijn lot aanvaard. Hij gaat verder met zijn leven en probeert zijn weg te vinden in New York en de liefde. Hij is oud genoeg om te weten wat hij zou moeten doen, alleen weet hij het niet."

'In de Verenigde Staten heerst er een soort epidemie van het optimisme: als je maar volhoudt, zal je Superman worden. Dat is natuurlijk niet waar'
Pete Holmes

Een van de sterktes van Crashing was dat veel comedians zichzelf speelden in de serie. Dat waren geen bekende namen – of toch niet voor Vlaamse kijkers – maar het gaf de reeks iets extra's. In het nieuwe seizoen duiken sommige vertrouwde comedians weer op, en ook enkele nieuwe namen. Een van hen, Jamie Lee, wordt de love interest van Pete. Zij gidst hem door comedyland.

"Crashing geeft je een mooi beeld van hoe het is als vrouw om te beginnen in de comedywereld in New York", zegt Lee. "Het is een heel specifieke ervaring, die ik zelf ook heb beleefd. In de stand-upwereld zijn er geen open doekjes. Je moet jezelf omhoog werken en dat kan alleen door veel op te treden en beter te worden in wat je doet. Niets gebeurt snel. Het is een marathon die je moet lopen. Mijn personage geeft die ervaring door aan Pete, die ambitieus is maar er geen flauw benul van heeft hoe de comedywereld werkt. Zij zorgt ervoor dat hij een goede focus krijgt."

Catharsis

Honderden wagen hun kans als comedian, Lee en Holmes slaagden er ook in om de marathon met succes te voltooien. Beiden hebben nu succes op het podium en op televisie. Een kwestie van volhouden, zegt Holmes. "Het is zoals aandelen van Apple hebben in de jaren 70: ook al ging het soms moeilijk, je mocht ze niet verkopen. Uiteindelijk loont het. Ook in comedy loop je zeker in het begin flink wat builen op, maar je mag niet opgeven." 

Al mag je ook niet naïef zijn en denken dat de wereld aan je voeten ligt. "In de Verenigde Staten heerst er een soort epidemie van het optimisme: als je maar volhoudt, zal je Superman worden. Dat is natuurlijk niet waar. In Crashing maken we duidelijk dat er verschillende vormen van succes zijn. Het hoeft geen eigen tv-reeks te zijn, met alle glamour die erbij komt kijken. Veel stand-uppers vinden gewoon plezier en voldoening in het dagelijks op het podium staan."

'Mensen luisteren inderdaad steeds meer naar comedians. Als men vindt dat de wereld gek en onveilig is, spreken moppen ons gevoel van angst en ongemak aan'
Pete Holmes

Dat comedians alsmaar populairder worden – zie bijvoorbeeld Jimmy Kimmel, Trevor Noah en Stephen Colbert – heeft wellicht ook te maken met figuren als Donald Trump. Comedians creëren een tegengewicht. Surft Crashing mee op die tendens, ook al is de reeks niet openlijk maatschappijkritisch – al wordt er af en toe gelachen met de politiek en zeker met religie?

"Mensen luisteren inderdaad steeds meer naar comedians", zegt Holmes. "Als men vindt dat de wereld gek en onveilig is, spreken moppen ons gevoel van angst en ongemak aan. Humor kan tot een catharsis leiden. En door moppen over Trump te maken kunnen we gewoon ook aan de wereld tonen dat hij niet onze president is, dat hij ons niet vertegenwoordigt."

Het tweede seizoen van Crashing is nu te volgen op Telenet Play More.