Direct naar artikelinhoud
EINDE van SAMEN

Ze kunnen weer lachen bij sp.a

Voorstelling Sp.A Anwterpen Tom Meeuws Crombez en Beels Jinny en Yasmine KherbacheBeeld Photonews

Schrijf de socialisten nog niet af in Antwerpen. Na de breuk met Groen heeft een merkwaardig optimisme zich van hen meester gemaakt. “De gretigheid is het grootst in jaren”, claimen ze. Nu de achterban nog.

en

Een besmeurd imago, een ontploft kartel en een modderstroom aan verwijten vanuit ex-partner Groen. Het zijn niet bepaald hoogdagen voor de socialisten in Antwerpen. Als zelfs je grootste politieke vijand niet de nood voelt om er een schepje bovenop te doen, dan besef je dat het erg is.

Dat Jinnih Beels, die plaats twee bezette op de gemeenschappelijke lijst, voor sp.a kiest, is een forse opsteker. Tom Meeuws en John Crombez glunderden bij de persconferentie. Dat ze een frisse verruimingskandidaat bovenaan de lijst kunnen plaatsen, moet een doorstart betekenen.

NIEUW Niets missen van de Antwerpse politiek? Krijg het nieuws nu rechtstreeks via WhatsApp

De Antwerpse socialisten niet in zak en as. Integendeel: ze lijken opgelucht. "Er heerst een merkwaardig optimisme", geven ze zelf aan. Ja, de voorpagina’s van de kranten zijn snoeihard. En aan de toog in de volkshuizen wordt serieus gevloekt. Maar ze hebben gedaan wat moest: ze hebben zich niet laten doen.

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws.Beeld BELGA

“Niemand was nog gelukkig met de situatie zoals ze was gegroeid. Het leek alsof het alleen maar moeilijker zou worden voor ons”, zo verklaart oud-schepen Robert Voorhamme (sp.a) de stemming. “De verbolgenheid over de moddercampagne maakt dat de samenhorigheid nu is toegenomen.”

Balast weg

Optimisme is overdreven, nuanceert Voorhamme, maar de balast is weg. “Een campagne werkt alleen als je het doet omdat je het wilt, niet omdat het moet. Alleen zo kun je de passie uitstralen die nodig is om militanten en kiezers te overtuigen.” Die passie kan nu weer groeien. “We zijn trots op onze ploeg. We laten ons niet uit elkaar spelen. Dat is het buikgevoel dat bij veel mensen overheerst.”

Is de implosie van het kartel de elektroshock die de socialisten nodig hadden om uit hun coma te ontwaken? Een gemeenteraadslid meent van wel. “Ik merk dat we een boost hebben gekregen, net op het moment waarop dat zo prangend is.” De gretigheid is het grootst in jaren. Heel deze miserie zou weleens positief kunnen uitdraaien, hopen de Antwerpse socialisten.

'Ik merk dat we een boost hebben gekregen, net op het moment waarop dat zo prangend is'
Een sp.a-gemeenteraadslid

Maar wordt dat optimisme ook gedragen door de achterban? "De wederopstanding zal toch niet voor vandaag zijn, daarvoor is de kater te groot", zegt Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV Antwerpen. Heel wat van zijn militanten zijn ook actief bij de Antwerpse sp.a. "Wij geloofden erg in het project van Samen, omdat het ook mensen kon overtuigen die normaal niet voor Groen of sp.a zouden stemmen."

Socialist als scheldwoord

Door de rangen te sluiten kan de interne werking dan wel een boost krijgen, je moet ook de buitenwereld nog meekrijgen. "Socialist is tegenwoordig al een half scheldwoord", zegt Verlaeckt. "Er is een probleem van geloofwaardigheid, daarom is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht hoe de sp.a-lijst er zal uitzien. De vernieuwing, met een verruimingskandidaat als Jinnih Beels, was een van de grote sterktes van de lijst van Samen." Dat Beels nu voor sp.a kiest, kan de partij dan ook alleen maar sterken in haar optimisme.  

'Er is een probleem van geloofwaardigheid, daarom is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht hoe de sp.a-lijst er zal uitzien'
Bruno Verlaeckt, ABVV-voorzitter regio Antwerpen

"Ik kan begrijpen dat mensen vragen hebben", zegt ook Steven Arents, voorzitter van Jongsocialisten. "Mijn vrienden hebben die ook. Maar het is de taak van ons om te tonen dat we veel meer zijn dan enkel de roddels die op ons afkomen." Hij valt Meeuws niet af. "Al is het uiteraard jammer dat hij verbrand is door wat er is gebeurd."

Zaterdag kijken de partijgenoten elkaar voor het eerst opnieuw in de ogen op de Antwerpse sp.a-nieuwjaarsreceptie, waar er wel degelijk geklonken zal worden op het nieuwe jaar. "We gaan er een feestje van maken", zegt een oudgediende. "Ik voel een grote solidariteit."

NIEUW Niets missen van de Antwerpse politiek? Krijg het nieuws nu rechtstreeks via WhatsApp