Nationale diabetes-screening kan besparing van 1,75 miljard euro opleveren

© evgenyb - Fotolia

Als we in ons land een preventieve screening zouden houden die mensen met een verhoogd risico op diabetes kan opsporen, kunnen we maar liefst 1,75 miljard euro besparen. Dat blijkt uit een proefproject dat het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) uitvoerde en economisch liet analyseren door de UHasselt.

Tegen 2030 zal naar schatting een op de tien volwassen Belgen aan suikerziekte (diabetes) lijden. Volgens de Diabetes Liga weet een op de drie diabeten niet eens dat hij of zij de aandoening heeft. Daarom lanceerde het Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond (KLAV) het project TakingCare, waarbij werd getracht om onwetende diabetici op te sporen.

Gedurende drie weken werd aan 1.369 klanten van tien apotheken in Houthalen-Helchteren gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Wie een verhoogd risicoprofiel op diabetes had, werd aangeraden om een huisarts te raadplegen. Bovendien konden zij met een zelftest een bloedprik uitvoeren om het bloedsuikergehalte te meten.

“Uit de resultaten bleek dat 38,6 procent van de deelnemers een hoog risico op de ontwikkeling van suikerziekte had, en 40,6 procent een matig risico liep”, aldus Leon Colla van het KLAV. “Uiteindelijk waren er negentien mensen die de diagnose van diabetes kregen zonder zelf op de hoogte te zijn.”

Aangezien een gewijzigd eetpatroon en andere maatregelen preventief kunnen helpen tegen diabetes, kan een algemene screening fors op de kosten besparen. Diabetes leidt vaak tot onder meer hart- en vaatziekten en neemt nu al een hap van 7,4 procent uit het totale gezondheidszorgbudget. Vroegtijdige opsporing en behandeling zou volgens prof. dr. Dominique Vandijck (UHasselt) een besparing kunnen opleveren tegen 2038 van 3,45 miljoen euro, voor alleen de testgemeente Houthalen-Helchteren. “Bij een nationale screening zou tot 1,75 miljard euro kosten gerelateerd aan diabeteszorg kunnen vermeden worden”, aldus de professor.

Het proefproject zal nu alvast worden uitgerold in de hele provincie Limburg.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen