Direct naar artikelinhoud
Pollen

Het pollenseizoen is begonnen

Een hazelaar in bloei.Beeld ANP

Het mag misschien verbazen, gezien de lage temperaturen, maar het pollenseizoen is begonnen. Momenteel liggen de stuifmeelconcentraties van de els en de hazelaar een stuk boven het gemiddelde.

De els en de hazelaar, die een "middelmatige" allergene werking hebben, staan in bloei. Dat blijkt uit de jongste registraties van het netwerk Airallergy van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). In meetstations in Brussel en Marche-en-Famenne werden tot honderd pollen per kubieke meter lucht opgetekend, het dubbele van de drempel waarbij mensen die hiervoor allergisch zijn, symptomen van allergie kunnen krijgen.

Het aantal pollen in de lucht schommelt sterk in functie van de weersomstandigheden, en concentraties kunnen snel toenemen in droge periodes, preciseert AirAllergy. De maximumtemperaturen lagen gedurende enkele dagen tussen de 5 en 7 graden, wat blijkbaar voldoende was om de hazelaars te doen ontluiken, vroeger dan in de ijzige maand januari van 2017.

In deze periode van het jaar is verwarring mogelijk tussen de symptomen van een pollenallergie en van een verkoudheid. Er bestaat bovendien een kruisallergie tussen de verschillende bomen van de berkenfamilie (els, hazelaar, haagbeuk en berk). Dit betekent dat sommige personen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel, ook symptomen kunnen krijgen in het begin van het jaar, de bloeitijd van de els en hazelaar, legt AirAllergy uit.