Veroordeelde pedofiel kon anderhalf jaar ongestoord verder werken met jongeren

De lokale politie Turnhout heeft gisteren de 27-jarige Joachim P. aangehouden. De man werd vorig jaar in Antwerpen tot vijf jaar cel veroordeeld wegens zedenmisdrijven. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen maar hij slaagde erin onder de radar te blijven. Ondertussen bleef hij aan de slag met minderjarigen.

Marc Peeters

De bal ging woensdag aan het rollen nadat een krantenartikel over de veroordeling van Joachim P. op het Turnhoutse stadhuis belandde. De link werd gelegd met de Joachim P. die in Turnhout al sinds 2009 vrijwilligerswerk doet, onder meer bij het jeugdtheater Theaterlab Turnhout. “We hebben het artikel overgemaakt aan de politie die oordeelde dat het wellicht om dezelfde persoon ging”, zegt de Turnhoutse burgmeester Eric Vos. “Omdat we wisten dat de man vanmiddag naar Turnhout zou komen hebben we hem opgewacht en zonder problemen opgepakt”, zegt Roger Leys, korpschef van de lokale politie Turnhout.

Naaktfoto’s

De zedenfeiten waarvoor P. in Antwerpen werd veroordeeld gebeurden allemaal via het internet. De man gaf zich uit voor een bevallig tienermeisje en slaagde er zo in naaktfoto’s te bekomen van tientallen tienerjongens. Als die niet langer foto’s stuurden werden ze ook bedreigd. P. zou lijden aan een seksuele stoornis en daarvoor gespecialiseerde hulp moeten krijgen.

Bij het jeugdtheater Theaterlab was P. de voorbije jaren begeleider. De groep telt een 15-tal leden tussen 12 en 20 jaar oud. “We hebben na de arrestatie van P. iedereen samen met hun ouders uitgenodigd en op de hoogte gebracht.”, zegt de burgemeester. “Het nieuws is ingeslagen als een bom. Normaal zou de groep vanavond (zaterdagavond) een bijdrage hebben geleverd aan het openingsfeest in de Waranda maar dat gaat niet door.” Na afloop van de samenkomst wenste niemand van de ouders te reageren.

Volgens de korpschef heeft P. zich tijdens zijn activiteiten in Turnhout nooit verdacht gemaakt. “Er zijn alleszins geen klachten of wat dan ook ingediend. Het spreekt vanzelf dat er nu nog een onderzoek zal volgen.”

Geen gekende woonplaats

Vraag blijft hoe het kan dat een veroordeelde seksdelinquent nog ruim een jaar zijn normale leventje kan verder zetten. “Het was zo dat P. ambtshalve geschrapt was en hij dus geen gekende woonplaats meer had”, weet de korpschef. P. is afkomstig uit het Antwerpse. De man was dan wel als vrijwilliger actief bij de theatergroep en af toe ook in de stedelijke vakantiewerking maar hij stond nooit op de loonlijst van de stad. “Want in dat geval zouden we verwittigd zijn als één van onze medewerkers geseind stond”, zegt de burgemeester. “Ook wij waren totaal verrast.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER