Direct naar artikelinhoud

Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) zwanger

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (rechts) en haar partner Clarke Gayford staan de media te woord na hun aankondiging dat ze hun eerste kind verwachten.Beeld Getty Images

Vlak voor ze honderd dagen aan de macht is, maakte de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) bekend dat ze zwanger is van haar eerste kind. De zwangerschap kwam als een complete verrassing voor de premier en haar partner. De baby wordt in juni verwacht.

Via een foto met twee grote vishaken en een kleintje, kondigde Jacinda Ardern via haar sociale mediakanalen haar zwangerschap aan: 

Twitter bericht wordt geladen...

De premier liet meteen weten dat de zwangerschap en haar moederschap geen probleem hoeven te vormen voor haar premierschap. "Dit jaar zullen we deel gaan uitmaken van de grote groep van ouders die meerdere petten dragen. Ik zal premier blijven terwijl Clarke 'eerste visser' en thuisblijfvader zal worden. Er zullen vele vragen zijn, maar ik kan jullie alvast  verzekeren dat we een plan hebben. Kom maar op 2018!", schrijft Ardern in de tweet.

Het plan waarvan sprake is, legde Ardern later op een persconferentie uit. De vrouw zal na de geboorte van haar kind zes weken ouderschapsverlof opnemen. In die tijd zal coalitiepartner Winston Peters het premierschap overnemen, wat hij ook doet als Ardern in het buitenland is.

Er wordt overwegend positief op de zwangerschap gereageerd. "Dat een vrouw premier van Nieuw-Zeeland kan zijn en er tegelijkertijd voor kiest om een familie te hebben, zegt veel over het soort land dat we willen en kunnen zijn: "modern, progressief, inclusief en gelijkwaardig", zegt de partijleider van de Groenen, James Shaw, die de regering mee steunen.

Vruchtbaarheidsproblemen

Voor Ardern en haar partner komt de zwangerschap vrij onverwacht: op de persconferentie liet de premier doorschemeren dat het koppel vruchtbaarheidsproblemen had. "Er is nog een reden waarom we zo gelukkig zijn. Clark en ik wilden altijd al ouders worden, maar er werd ons altijd verteld dat we daar hulp bij nodig zouden hebben. Dat maakt ook dat dit zo'n fantastische verrassing is", aldus de premier.

Ardern wist al in oktober dat ze zwanger was. Ze blijkt dus al sinds dag één van haar premierschap zwanger te zijn geweest. "Ik wist al sinds 13 oktober dat ik zwanger was, maar zoals vele koppels hielden we het in de beginfase voor onszelf", zegt ze daarover. 

Nieuwe rol

Ardern kijkt alvast uit naar haar nieuwe rol als moeder. "Vanuit een persoonlijk perspectief kijk ik vooruit naar mijn nieuwe rol als ouder. Maar ik blijf ook gefocust op mijn werk en mijn verantwoordelijkheden als premier. 2018 is niet alleen het jaar waarin ik moeder wordt, maar ook het jaar dat de regering haar 100-dagenplan afwerkt en begint met het nastreven van alle prioriteiten die van Nieuw-Zeeland een beter land maken."

Ardern is niet de eerste vrouwelijke premier ooit die tijdens haar ambtsperiode een kind kreeg. De Pakistaanse leider Benazir Bhutto beviel in 1990 toen ze premier was ook van een baby.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern krijgt een baby.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...