© Joren De Weerdt

Zo roofden ramkrakers juwelier leeg in halve minuut tijd

Vermoedelijk vier gangsters hebben donderdagnacht een ramkraak gepleegd bij Juweliers Ann, aan de Isschotweg. De glazen winkeldeur werd aan diggelen geslagen. In amper een halve minuut tijd slaagden de dieven erin om met een grote partij ringen, armbanden en andere juwelen aan de haal te gaan.

Theo Derkinderen

De gangsters hadden hun slag bij Juweliers Ann grondig voorbereid. Terwijl vermoedelijk twee kerels de ramkraak pleegden, hielden twee anderen buiten de wacht. “Ik ben wakker geworden van het gebeuk op het etalageraam en de deur en zag dat een man de straat in de gaten hield, terwijl de anderen de eigenlijke ramkraak pleegden. Die ene kerel hield alles goed in de gaten en keek wellicht uit of de politie er niet aankwam”, vertelt een buurvrouw. “Een andere buur heeft trouwens gezien dat er nog een tweede man de wacht hield. Hij stond de toegangsdeur van de eigenlijke woning van de uitbaters te bewaken. Om te kunnen ingrijpen moest daar iemand naar buiten komen gelopen.”

Pikant detail: de daders hebben twee stenen beelden van de oprit van de juwelier genomen en die voor zijn privédeur geplaatst. Waarom is nog onduidelijk want de deur draait alleen naar binnen open.

Kliefhamer

Ook het juweliersgezin werd wakker van het kabaal dat de ramkrakers maakten. Nadat de gangsters enkele rolluiken hadden vernield, sloegen ze met een kliefhamer hard in op één van de etalages. Toen het raam standhield onder het gebeuk, deden ze hetzelfde met de glazen toegangsdeur. Ze mepten wellicht meer dan tien keer met volle kracht op de deur, tot ze het uiteindelijk begaf. Eenmaal binnen sloegen ze verscheidene vitrinekasten met een hamer aan diggelen. Daaruit roofden de boeven een grote partij trouwringen, maar ook gouden juwelen zoals armbanden en hangers. De hele ramkraak duurde niet langer dan anderhalve minuut: een minuut om binnen geraken en dertig seconden om een groot deel van de zaak leeg te roven.

Getuigen zagen de gangsters na de inbraak wegrennen richting Vogelzangstraat, een klein straatje net naast de juwelier. Vermoedelijk stond daar een vluchtwagen. Om te kunnen ontkomen hebben ze iets verderop enkele paaltjes verwijderd die er stonden om doorgaand verkeer tegen te houden.

De uitbaters van de juwelierszaak zijn zwaar aangeslagen door de feiten. Hoe groot de buit is, was gisteren nog niet duidelijk, maar het nadeel loopt alleszins in de vele tienduizenden euro’s. Ook de schade aan het gebouw is groot.

Gisteren werd de ravage in de winkel - de grond lag bezaaid met glasscherven - opgeruimd. De winkel bleef gisteren een hele dag gesloten. Mogelijk gaat Ann Juweliers vandaag opnieuw open, maar zeker was dat gisteren nog niet.

De lokale politie van Heist is met een grondig onderzoek gestart. Er werd een sporenonderzoek uitgevoerd en ook de beelden van de bewakingscamera’s zullen grondig worden geanalyseerd. Ook het gebruikte gereedschap, dat voor de zaak werd achtergelaten, is meegenomen voor het sporen­onderzoek.

Wellicht zijn de boeven de voorbije weken al eens poolshoogte komen nemen aan de juwelierszaak.