Drie eenvoudige recepten van Paul Bocuse waarmee je dit weekend eer kan betonen aan de overleden topchef
Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. Hier vind je drie gemakkelijke recepten van Franse topchef, die geldt als een van de grootste gastronomen van de 20ste eeuw.
1. Tarte tatin
Voor een persoon heb je nodig: een appel, 15 gram suiker en zeven gram boter.
Eerst maak je caramel door suiker te verwarmen in een pannetje. Wanneer die een goudbruine kleur heeft en begint te schuimen, meng je de boter erdoor. Let op dat de caramel niet te donker wordt. Je giet hem dan in een klein aluminium bakje, waarna je er een geschilde appel zonder klokhuis bovenop legt. De holte van het klokhuis vul je op met een stuk van een andere appel, waarna het bakje een uur in de oven kan op 150 graden.
De schil en het klokhuis hou je bij in een pannetje, dat je vult met water en aan de kook brengt. Je verwijdert de schillen en het klokhuis en laat je de vloeistof verder inkoken.
Met kruimeldeeg maak je een bodempje ter grootte van het bakje. Dat plaats je bovenop de appel die uit de boven komt, waarna je het geheel nog even aandrukt en omdraait. Met een penseel smeer je wat van de de ingekookte vloeistof, pectine, over de omgedraaide appel.
2. Gegratineerde macaroni
Voor zes mensen heb je nodig: macaroni, een teentje look, muskaatnoot, peterselie, salie, een kleine ajuin, boter, een liter melk, 750 ml room, peper, zout en 300 gram vers geraspte kaas.
Je botert een pannetje goed in, waarna je er melk ingiet met zout, peterselie, salie en een ongesneden ajuintje. Je neemt ongeveer tien gram zout per liter melk. De melk breng je aan de kook, net als 750 milliliter room. Met de geplette look wrijf je een grote pan in, waarna je die besmeert met boter.
Bij de kokende melk giet je de macaroni, die je vijf à tien minuten laat koken voor je hem afgiet. Hij kan dan in de grote pan, waarna je de ajuin, de peterselie en de salie verwijdert. Er kan flink wat peper en nootmuskaat bij, en een royale klomp boter. Dan volgt de room, en meteen daarna zo'n 300 gram kaas. Het geheel gaat dan nog een halfuur in een 180 graden warme oven.
3. Gepocheerde eieren in Beaujolaissaus
Hiervoor heb je nodig: vier eieren, Beaujolaiswijn, ajuin, peterselie, boter, beurre manié, geroosterd brood.
In een pot verwarm je een royale klomp boter met ajuinsnippers. Je giet de wijn erbij en laat hem een halfuur inkoken. Daarna zet je het vuur een beetje zachter en giet je de eieren er voorzichtig bij. Met een grote lepel hou je ze apart, waarna ze mooi purper kleuren. Na ongeveer vijf minuten haal je ze voorzichtig uit de wijn.
Die wijn laat je verder inkoken met flink wat gesnipperde look, peper, een paar snuifjes zout en een grote eetlepel beurre manié. Dat is een bindmiddel dat bestaat uit een gelijke hoeveelheid boter en bloem.
De eieren leg je op geroosterd brood (croutons) dat werd ingesmeerd met look. Net voor het opdienen meng je nog wat gesnipperde peterselie in de pot, waarna je nog wat ingekookte wijn met peterselie over de gepocheerde eieren giet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
Niets fijner dan je geliefde met valentijn te verrassen met een zelfgemaakte zoete lekkernij. Foodstylist Sonja Peeters weet precies met welke desserts je het hart van je lieveling (nog meer) verovert. Kies voor een frisse minicharlotte, een krokant aardbeientaartje of een verrassende cheesecake en vier de liefde in stijl. -
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
-
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageercensor
Jan Heyvaerts
Anoniem
lilianne van neylen
Desmet Jacques