Direct naar artikelinhoud
Sunday Morning Playlist

De favoriete ochtendmuziek van Tsar B: bloemen, Chopin en lelijke hondjes

De favoriete ochtendmuziek van Tsar B: bloemen, Chopin en lelijke hondjes
Beeld rv

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: Justine Bourgeus aka Tsar B.

“Ik noem al mijn dagen zondag, omdat ik me zo vrij voel.” Wanneer we haar vragen om de perfecte zondagochtend soundtrack samen te stellen, gaat ze voor nummers die ze dag in, dag uit draait. Het is een lijst vol kabbelende indie, warme soul en gloeiende pop geworden. 

“Mijn zondagen herken ik aan het feit dat ik de zetel niet verlaat, met dank aan mijn zaterdagnachten.” Het klinkt niet als het leven van iemand die er ooit van droomde om klassieke violist te worden. Bourgeus staat op tussen 9u ‘s ochtends en 1u ‘s middags, en ze maakt vervolgens muziek tot de goesting haar overvalt om naar buiten te fladderen en een bos bloemen kopen voor in haar nieuwe stek. “Mijn vrijheid staat mijn efficiëntie in de weg”, geeft ze toe. Maar ik ben toch nog altijd blij dat ik geen klassieke viool ben gaan studeren. Ik kan geen uren aan een stuk studeren. Ik zou doodongelukkig geweest zijn.”

Kitsch & jazz

Muziek was alomtegenwoordig in Bourgeus’ opvoeding - haar viool was en is nog steeds “haar beste maatje”. Maar vandaag verkiest ze er steeds vaker voor om zich te laten omringen door stilte. “Ik hou bijvoorbeeld absoluut niet van het idee om de radio op te zetten, zo meteen na het opstaan. En ook wanneer ik in de douche stap, moet het nog niet gonzen rond mijn hoofd. Wanneer ik de knop van de koffiezet indruk, dán pas mag er van mij een streepje jazz of lichte r&b op. Iets van Billie Holiday of Chet Baker vind ik ideaal.”

‘Wanneer ik de knop van de koffiezet indruk, dán pas mag er van mij een streepje jazz of lichte r&b op’
Tsar B
Tsar B: ‘Mijn muziek is helemaal niet gemaakt voor overdag.’Beeld tsar b

Om haar uit haar dromen te halen, is dan weer wel wat pop nodig. “Mijn wekker is ‘Loverboy’ van Lomboy. Kotsbeu ben ik het intussen. Maar met die synthesizers en beats uit de eighties krijg je mij zo uit bed, net als met Moodoid en Blood Orange. Als ik naar mijn meest gedraaide nummers kijk, staat daar trouwens ver niets anders tussen dan Blood Orange. Voor mij mocht heel deze playlist eigenlijk bestaan uit zijn twee platen: Cupid Deluxe en Freetown Sound. Maar dat is misschien een beetje flauw.”

Amerika

In de muzieklijst van Bourgeus voeren Amerikanen de boventoon. “Sinds ik naar Kurt Vile ben beginnen luisteren, begrijp ik waarom iedereen zo graag wil roadtrippen door Amerika. Ik zie de diners voorbijschieten langs brede straten in een Twin Peaks-achtig landschap. En met Courtney Barnett is hij echt een topteam.”

‘Sinds ik naar Kurt Vile ben beginnen luisteren, begrijp ik waarom iedereen zo graag wil roadtrippen door Amerika’
Tsar B

“De muziek waar ik naar luister is over het algemeen zachter en liever dan degene die ik zelf maak. Maar mijn muziek is ook helemaal niet gemaakt voor overdag. Ik luister trouwens nooit naar muziek, terwijl ik werk of schrijf. Ik ben doodsbenauwd dat dat mijn eigen werk zou beïnvloeden.”

Zondag binnen twintig jaar

De perfecte zondagsactiviteit? “Piano spelen bij mijn moeder thuis. Klassieke muziek vind ik eigenlijk meer iets voor ‘s avonds, maar er is niets leuker dan op zondagmiddag met mijn broer Chopin spelen op de nieuwe vleugelpiano bij mijn moeder. Zijn ‘Nocturne N°20’ is zo mooi, zacht en subtiel. Een heel bekend stuk, en terecht.”

‘Niets leuker dan op zondagmiddag Chopin spelen op de vleugelpiano bij mijn moeder’
Tsar B

Ze heeft nog een heel leven voor zich, gevuld met zondagen. Gevraagd naar hoe ze die gaat invullen, antwoordt ze vastberaden. “Sommige mensen weten dat ze kinderen zullen hebben. Ik weet dat ik hondjes zal hebben - liefst lelijke. Die gaan chillen met mij en mijn lief, en dan gaan we samen wandelen. En na de wandeling bakken we wafels voor minstens vijftig vrienden, dus gaan we ook een groot huis moeten kopen. Dan luisteren we allemaal samen naar mijn zondagslijstje, en ‘s avonds draaien we dansmuziek. Dát zullen mijn zondagen zijn.”