Videospeler inladen...

Ongelijke behandeling mannelijke en vrouwelijke hartpatiënten kan fataal zijn

Vrouwen die een hartaanval hebben gehad, hebben tot driemaal meer kans om het jaar daarop te sterven dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek in Zweden bij meer dan 180.000 patiënten. Vrouwelijke hartpatiënten krijgen namelijk niet dezelfde nazorg als mannen. Een fenomeen dat niet stopt aan de Zweedse landgrenzen.

Britse en Zweedse onderzoekers hebben over een periode van 10 jaar 180.368 Zweden gevolgd die een hartaanval hebben gehad. Mannen en vrouwen blijken een verschillende nabehandeling te krijgen. Zo hebben mannen een derde meer kans om een chirurgische ingreep te krijgen zoals een stent of een bypass. Vrouwen krijgen dan weer minder gemakkelijk aspirine voorgeschreven om bloedklontering te vermijden.

Die verschillende behandeling betekent dat vrouwen driemaal meer kans hebben om het jaar na een infarct te sterven.  Het gaat om cijfers over Zweden, een land met een voorbeeldige gezondheidszorg: "we mogen ervan uitgaan dat de situatie in Groot Brittannië veel erger is”, besluit een van de onderzoeker van de universiteit van Leeds.

Ons land

Het fenomeen is niet nieuw, hoor je bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg: "je mag ervan uitgaan dat zowat in alle landen vrouwen anders worden behandeld dan mannen", zegt Hans Van Brabant. Mannen en vrouwen vrouwen hebben nu eenmaal een andere fysiologie. "Mannen krijgen doorgaans op jongere leeftijd last van  hart-of vaataandoeningen  dan vrouwen.  Bovendien hebben mannen ook vaker de typische signalen van een hartinfarct zoals een aanhoudende, drukkende en hevige pijn op de borst."  

Women's Heart Health

"Bij vrouwen zijn de symptomen vaak subtieler, zoals kortademigheid, misselijkheid, buikpijn en vermoeidheid", zegt cardiologe Bharati Shivalkar van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Zij heeft samen met de dienst Gynaecologie het zorgprogramma "Women's Heart Health" opgestart. "Vrouwen krijgen 10 tot 15 jaar later hartproblemen dan mannen. Na de menopauze zijn de vrouwen kwetsbaarder."

Dat wil echter niet zeggen dat vrouwen helemaal geen hartklachten kunnen krijgen op jongere leeftijd. Vrouwen uit een familie met hartproblemen lopen een hoger risico op hart-en vaatziekten. Ook vrouwen die een moeilijke bevalling hebben gehad, kunnen een hoger risico lopen, zegt Bharati Shivalkar: "Dat kan gaan van zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes of verschillende miskramen."

"Daarom is het belangrijk dat de arts ook naar de geschiedenis kijkt. We zien toch dat de onwetendheid in dat verband bij zowel arts als patiënt groot is. Je mag niet vergeten dat een vrouw nog altijd drie maal meer kans heeft om te sterven aan een cardiovasculaire aandoening dan aan borstkanker."

Bij ouderen spelen ook de sociale omstandigheden een grote rol. Oudere vrouwen zijn vaak alleen en hebben het niet breed. Dat maakt bijvoorbeeld dat een aantal vrouwen na een hartaanval geen kans ziet om driemaal per week naar het ziekenhuis te gaan voor revalidatie.

"Het gaat dus om meer dan fysiologische verschillen", meent Bharati Shivalkar, "sociaal isolement kan nefast zijn. In ieder geval, in de officiële richtlijnen voor preventie gaat er weinig aandacht naar de vrouwelijke hartpatiënt. Het is hoog tijd dat ze grondig worden herzien". 

De richtlijnen voor de behandeling van vrouwelijke hartpatiënten moeten grondig worden herzien

Bharati Shivalkar, cardiologe UZA

Meest gelezen