Gilles dopen hun nieuwe klompen tegen pijnlijke voeten (en dat doen ze niet met water)

© idh

© idh

© idh

© idh

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zoals de traditie het voorschrijft, doopten de Gilles en de Pierrots van groot-Halle de week voor hun eerste ‘soumonce’ hun klompen met cognac. De nieuwe peter, Luk Pieters, viel de eer te beurt de doop in goede banen te leiden.

Ingrid Depraetere

“Traditioneel zetten we als Gilles in Halle zo'n zes weken voor Halfvasten de aankondiging van de lente en dus ook van carnaval in. Op deze ‘soumonces’ stappen de Gilles en Pierrots op klompen door de Halse straten, waar ze op muziek als het ware de lente uit de grond stampen. Ze dragen dan niet hun bekende Gilles-outfit, maar wel hun blauwe kiel, met belletjes en een ramon (bundel wilgentwijgen, nvdr)”, zegt Ben Vanhoorebeek namens de Gilles. “Zoals een kok weet dat een goede mise-en-place de helft van een geslaagde service is, zo zorgt ook de Gilles dat zijn klompen in gereedheid worden gebracht. Met die klompen worden de komende weken vele kilometers gewandeld en gedanst.”

“Dit jaarlijkse ritueel schrijft voor dat de zondag voor de eerste soumonce de nieuwe klompen worden gedoopt met cognac. De geestrijke drank zorgt ervoor dat de klompen geen ander vocht opnemen en dat de Gille zijn voeten gevrijwaard blijven van allerlei pijntjes en ongemakken.”

Nieuwe klompen dopen is voor een Gille als de geboorte van een nieuw carnavalsseizoen. Als vanouds hoort hier een peter of meter bij. Dit jaar valt de eer van het peterschap te beurt aan Luk Pieters, uitbater van de beenhouwerij op de Beestenmarkt, president van Tastendeuvel en de Confrerie van de Vaantjesboer.

Bijzonder voor niet-lid

“Luk zorgde ervoor dat we vorig jaar een uitnodiging ontvingen om een vijfdaagse uitstap naar Spanje te maken, naar de Feria International del los Pueblos in Fuengirola. Deze uitstap is met stip een van de hoogtepunten in de geschiedenis van onze Gillesgroep, en daar zijn wij Luk erg dankbaar voor”, aldus Ben Vanhoorebeek. “Luk gaf ons bovendien in het verleden al enkele keren een warm onthaal tijdens onze ‘ramassage’ op de zondagochtend van carnaval”.

Luk Pieters ging heel graag op de uitnodiging in en kweet zich met veel zorg van het dopen van een vijftigtal paar nieuwe klompen tijdens een plechtige ceremonie aan café Den Herberg. Hij leeft zich met plezier in in zijn rol. Zo zal hij de Gilles en Pierrots van Halle vergezellen op een uitstap op 11 februari naar het carnaval van Zwevezele. Hij zal dan zelf een Gillespak dragen. “Dat is echt heel bijzonder voor een niet-lid. Enkel prins Wouter deed hem dit enkele jaren geleden al eens voor”, klinkt het bij de Gilles.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen