Visser snijdt zieke vis open en haalt daar het ene stuk plastic na het andere uit

Een visser kon zijn ogen niet geloven toen hij een vis aan boord trok voor de kust van Costa Rica en hij er talloze stukken plastic uithaalde nadat hij hem had opengesneden. Hij vond niet alleen gescheurde plastic zakken in de maag van de vis, maar ook deksels, dopjes van flessen, een haarkam en een aansteker. De beelden die hij maakte zorgen voor heel wat woede bij dierenrechtenorganisaties op het eiland die waarschuwen dat de vervuiling in de zeeën en oceanen dringend moet worden teruggeschroefd.

pjv

In december vorig jaar zag een visser voor de kust van Costa Rica een goudmakreel die er volgens hem niet al te best uitzag. Hij trok het dier aan boord van zijn vissersboot, en besloot de vis open te snijden om te achterhalen waarom hij er ziek uitzag. Tot zijn verbazing had de goudmakreel zo veel afval ingeslikt, dat zijn lichaam het begon te begeven.

Toen de beelden opdoken op sociale media, waarschuwden verschillende dierenorganisatie dat deze goudmakreel nogmaals het bewijs is dat het leven in zee erg lijdt onder vervuiling en dat dieren massaal sterven door de grote hoeveelheid plastic in het water. Volgens wetenschappers zien de vissen de stukken plastic aan als prooidieren, maar kunnen ze het afval niet verteren: “Hierdoor wordt hun spijsvertering verstoord en kunnen ze niet meer eten, waardoor ze verhongeren.”

Naar schatting komt er per jaar tussen de vijf en twaalf miljoen ton plastic afval in de zeeën en oceanen in de wereld terecht. Vervuiling van het zeewater is niet enkel een probleem in die grote oceanen, ook aan onze eigen kust zijn er talloze bewijzen dat plastic het leven van veel zeebewoners zuur maakt. Door het stormachtige weer dat in januari het land teisterde, spoelde er heel wat plastic aan op de stranden van de Belgische kust, waardoor er zelfs ‘afvaleilanden’ ontstonden.

In november vorig jaar keurde de ministerraad een actieplan goed om het probleem van vervuiling in de Noordzee aan te pakken. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) wil niet dat de Noordzee in een “soep van plastic” verandert, en stelde daarom voor om afspraken te maken met bedrijven, zodat het plastic niet meer in het zeewater terechtkomt. “Als we vandaag niks doen, dan bevindt er zich tegen 2050 meer afval in onze oceanen dan vis”, aldus de staatssecretaris.

LEES OOK: Man filmt zeehond die verstrikt zit in plastic zak en doet nu wanhopige oproep om zeeën schoon te vegen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer