Direct naar artikelinhoud
TV

Scoort Jakob Verbruggen ook met ‘The Alienist’?

'The Alienist' speelt zich af in het prostitutiemilieu van New York anno 1896.Beeld rv

In de VS is de nieuwe thrillerreeks The Alienist in première gegaan – een nieuw hoofdstuk in het internationale succesverhaal van de Antwerpenaar Jakob Verbruggen, die drie afleveringen regisseerde. Wat moet u weten over The Alienist, en moet u nu al aftellen naar de Netflix-release?

Wat ooit begon met drie seizoenen van Code 37 en twee afleveringen van Vermist, is uitgegroeid tot een internationaal succesverhaal. Was de Antwerpenaar Jakob Verbruggen in die periode - tussen 2008 en 2012 - nog een nobele onbekende, dan is hij sindsdien uitgegroeid tot een van de meest gewilde televisieregisseurs van het moment. Niet in België, wel in de VS, waar hij in 2016 twee afleveringen van het vierde seizoen van de prestigieuze Netflix-reeks House of Cards had ingeblikt.

Tussendoor had hij internationaal furore gemaakt door vijf afleveringen van de Britse reeks The Fall en twee episodes van de Amerikaanse politieserie The Bridge te regisseren. Om maar te zeggen: de weg van een Belgische flikkenreeks naar internationale topproductie is niet zo lang als een mens zou denken.

New Yorkse Jack The Ripper

Verbruggens nieuwste project – nadat hij in 2016 ook een aflevering van het derde Black Mirror-seizoen op zijn naam had mogen schrijven – heet The Alienist. Oorspronkelijk stond de Amerikaanse regisseur Cary Fukunaga, die het bejubelde eerste seizoen van True Detective schreef en regisseerde, aan het roer van de retromisdaadreeks. Maar uiteindelijk werd vooral Verbruggen verantwoordelijk voor de richting die The Alienist uitgingomdat Fukunaga vanwege een overvolle agenda stopte met het project.

“Fukunaga had het scenario al klaar toen hij verstek liet gaan”, stelde Verbruggen eerder deze maand tegenover Knack Focus. “Daarna heb ik met onder anderen Hossein Amini, de scenarist van Drive, alles heropgestart.” 

Voorlopig staat de regieteller van Verbruggen op de eerste drie afleveringen van de reeks. Of hij ook een regisserende vinger had in de zeven episodes die daarop volgen, is niet helemaal duidelijk.

The Alienist, een adaptatie van de gelijknamige roman van Caleb Carr, speelt zich af in het New York van 1896, te midden van een plaag van vermoorde boy prostitutes, jonge mannen die zich al vrouw verkleden om zo hun lichaam te verkopen. Dr. Laszlo Kreizler (Inglourious Basterds-acteur Daniel Brühl), expert in criminele psychologie, wordt door politiecommissaris Theodore Roosevelt (de latere president) ingeschakeld om de New Yorkse Jack The Ripper op te sporen.

De reeks surft mee op het succes van psychologische thrillers als 'Mindhunter' en 'True Detective', en historische misdaadreeksen als 'Boardwalk Empire' en 'Peaky Blinders'

Langverwacht

Daarmee surft de reeks mee op het succes van psychologische thrillers als Mindhunter en True Detective enerzijds en historische misdaadreeksen als Boardwalk Empire  en Peaky Blinders

Volgens de eerste recensies, zoals die van een matig enthousiaste The New York Times, voelt de reeks daardoor niet bijster fris aan. Het resultaat van een kwarteeuw in development hell?  Al sinds de publicatie van Carrs roman in 1994 proberen producers het verhaal over Kreizler te bewerken – eerst voor het grote scherm, later voor het kleine scherm. Dat de kaarten eindelijk goed lijken te liggen voor een serie van dit kaliber, gaat helaas gepaard met een vermindering aan originaliteit, lijkt het.

Toch is ‘langverwacht’ een understatement als het over The Alienist gaat. En voor wie niet in de VS woont, is het nog wat langer wachten. In de States zond TNT gisteren de eerste aflevering uit, maar de rest van de wereld moet nog wachten tot Netflix de serie op een niet nader bepaalde datum beschikbaar maakt. 

Het is hoe dan ook uitkijken naar Verbruggens nieuwste kunstje, weet ook The Hollywood Reporter. “Verbruggen weet wel het één ander over het creëren van de dreiging van een seriemoordenaar”, klinkt het in zijn recensie.

Of hoe Code 37 een goede leerschool is gebleken.