"15.000 terreurverdachten op radar van Franse politie"

De Franse premier Manuel Valls herinnert zijn landgenoten eraan dat de terreurdreiging nog altijd niet verdwenen is. De politie houdt 15.000 mogelijke verdachten in het oog en de voorbije week zijn twee terreuraanslagen verijdeld, aldus de premier. Toch wil hij ook de rechtsstaat in Frankrijk "de nek niet omwringen".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds de aanslagen van midden oktober vorig jaar in Parijs is de noodtoestand van kracht in Frankrijk. Onlangs leek het erop dat die opgeheven zou worden, maar na de aanslag met een vrachtwagen in Nice is dat niet gebeurd. 

In een interview met de radiozender Europe 1 herinnert premier Manuel Valls het land eraan dat de terreurdreiging nog altijd acuut is. Deze week zijn al twee aanslagen verijdeld. Zo is een terreurcel ontmanteld die van plan was om een aanslag uit te voeren op een treinstation in Parijs en dat in naam van IS, zei Valls.

"Er zullen nieuwe aanslagen komen en er zullen opnieuw onschuldige slachtoffers vallen. Het is mijn taak om de Franse bevolking de waarheid te vertellen", waarschuwde de premier. De politie houdt niet minder dan 15.000 verdachten nauw in de gaten en doet zijn werk.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Valls pareert ideeën van Nicolas Sarkozy

Toch moet men bij de veiligheidsmaatregelen niet overdreven te werk gaan en mag men "de rechtsstaat niet de nek omwringen". Zo reageerde premier Valls op enkele ideeën van de conservatieve ex-president en huidig presidentskandidaat Nicolas Sarkozy in Le Journal du Dimanche.

Sarkozy stelt daarin voor dat verdachten door speciale rechtbanken berecht moeten en zouden moeten worden opgesloten in speciale gevangenissen. Dat is geen Guantanamo, zei Sarkozy, want in Frankrijk is elke aanhouding ondergeschikt aan controle door een rechter. Op de Amerikaanse basis Guantanamo op Cuba is dat niet het geval omdat die basis niet onder het Amerikaanse rechtssysteem valt.

De terreurdreiging is dus naast de werkloosheid een belangrijk punt geworden in de kiescampagne. Sarkozy schuift zich als leider van de conservatieve partij "Les republicains" duidelijk naar voor om opnieuw president te worden, maar hij heeft binnen die partij wel rivalen. 

Bij de socialisten heeft de immens impopulaire president François Hollande zich nog niet kandidaat gesteld en veel waarnemers achten het weinig waarschijnlijk dat hij dat gaat doen. Als hij daarvoor past, zou premier Valls zich wel kunnen opwerpen als de kopman van de PS. Valls behoort tot de rechtervleugel van de partij en profileert zich als hard tegen terreur en een sociaaldemocraat in het centrum.

Meest gelezen