Direct naar artikelinhoud
Amazon

Amazon opent 'winkel van de toekomst' zonder kassa's

Even een code laten scannen met je smartphone is voldoende om de Amazonwinkel binnen en buiten te komen.Beeld AP

Maandag opende de Amerikaanse technologiereus Amazon zijn winkel van de toekomst. In die winkel wandel je binnen, neem je uit de rekken wat je nodig hebt en kun je zonder een kassa te passeren weer buiten.

In Seattle, Washington, opende de allereerste Amazon Go. Heel wat retailexperts zien in het model de winkel van de toekomst. In plaats van rijen kassa's zie je aan de ingang poortjes zoals wij die van de metro kennen. Enkel mensen die met een Amazon-app op hun smartphone kunnen binnen door met hun smartphone een code te laten scannen.

Eens binnen zie je geen winkelmanden of -karren. Die hebben helemaal geen nut in een winkel waarbij je niet eerst langs de kassa moet. Alle producten die klanten uit de rekken nemen belanden meteen in de winkeltas waarmee ze buiten wandelen.

Camera's

Die kassa's zijn niet meer nodig dankzij honderden camera's aan het plafond van de winkel. Die registreren of klanten iets uit de rekken nemen en al dan niet terugzetten. Wanneer je de winkel uit wandelt, gaat het te betalen bedrag meteen van je Amazon-account.

Amazon beweert dat kassiers niet moeten vrezen voor hun job en dat hun rol binnen die winkel zal veranderen. "Er zijn heel wat taken die zij kunnen uitvoeren waardoor de klantenervaring verbetert", vertelt een vertegenwoordiger aan The New York Times.