Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Puigdemont wil naar Spanje terugkeren voor eedaflegging

De afgezette Carles Puigdemont vandaag in Kopenhagen.Beeld AFP

De Catalaanse separatist Carles Puigdemont wil zonder risico op arrestatie naar Spanje terugkeren, om te kunnen deelnemen aan het debat over zijn kandidatuur voor het leiderschap van Catalonië. Dat heeft hij vandaag in Denemarken gezegd. Madrid verzekert dat het de gewezen minister-president zal arresteren als hij tracht terug te keren.

"Mijn intentie voor de komende dagen is bij te dragen tot het herstel van de democratie", zodat de uitslag van de Catalaanse verkiezingen, waarin de separatisten de meerderheid van de zetels haalden, gerespecteerd wordt, zei Puigdemont op een persconferentie in Kopenhagen.

"Het beste signaal in die richting zou zijn dat ik zonder risico kan terugkeren om het parlementaire debat aan te gaan", aldus Puigdemont, die sinds eind oktober 2017 in Brussel verblijft. Als hij naar Spanje terugkeert, wordt hij meteen aangehouden in het kader van een onderzoek wegens rebellie, opruiing en geldverduistering.

Alert

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, had eerder vandaag verzekerd dat de ordediensten overal in het land alert zijn om te verhinderen dat Puigdemont terugkeert naar Spanje. "Ook al doet hij dat in een helikopter, ULM of boot."

Over de mogelijkheid dat de Catalaan de grens incognito oversteekt om zich door het Catalaanse parlement te laten benoemen, zei minister Zoido desgevraagd aan de Spaanse openbare tv-zender TVE: "We werken eraan, zodat dit niet kan gebeuren, aan de grenzen en binnen de grenzen, overal (...), zodat hij er zelfs in de koffer van een auto niet in komt", aldus Zoido. De juristen van het Catalaanse parlement hebben al gezegd dat een benoeming vanop afstand onmogelijk is.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido.Beeld EPA

Puigdemont keert vanavond naar Brussel terug, waar hij morgen de voorzitter van het Catalaanse parlement, Roger Torrent, zal ontmoeten. Torrent is eveneens voorstander van Catalaanse onafhankelijkheid.