© AP

Hillary Clinton verlaat 9/11-plechtigheid wegens “medisch probleem”

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft zondag de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in New York voortijdig verlaten wegens een “medisch probleem”. Dat melden Amerikaanse media. Volgens een getuige verloor Clinton het bewustzijn en moest zij in een bestelwagen door haar veiligheidsteam geholpen worden.

say

De journalisten die haar campagne verslaan, mochten na Clintons vertrek de voor de media gereserveerde zone niet verlaten. De ‘malaise’ van Clinton dreigt haar Republikeinse tegenstander Donald Trump een troef in handen te geven: Trump bazuint al een tijdje rond dat Hillary met een medisch probleem kampt. Hoestbuien van Clinton tijdens haar verkiezingscampagnes leken dat te benadrukken.

Hillary Clinton wordt onwel tijdens herdenking 9/11, wordt afgevoerd, maar doet nadien of er niets gebeurde

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft zondag de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in New York voortijdig verlaten wegens een “medisch probleem”. Dat melden Amerikaanse media. Volgens een getuige verloor Clinton het bewustzijn en moest zij in een bestelwagen door haar veiligheidsteam geholpen worden.

Presidentskandidaten Hillary Clinton (voor de Democraten) en Donald Trump (Conservatieven) waren allebei aanwezig tijdens de herdenking van de aanslagen op de WTC-torens op 9/11, exact 15 jaar geleden.

Maar Hillary Clinton heeft de plechtigheid abrupt moeten verlaten, nadat ze onwel was geworden. Dat meldt de Amerikaanse zender Fox News. De 68-jarige presidentskandidate leek flauw te vallen terwijl familieleden de namen voorlazen van de slachtoffers van de aanslag.

Een getuige vertelt aan de New York Post dat Clinton “knikkende knieën had” en een schoen verloor. Haar veiligheidsteam brachten haar in allerijl naar een bestelwagen. Het campagneteam heeft niet meegedeeld waar de presidentskandidate naartoe is gebracht.

© AP

Het campagneteam van de 68-jarige Democrate meldde achteraf dat Hillary na anderhalf uur op de plechtigheid wat “bevangen werd door de hitte” (de temperatuur in de Big Apple bedroeg zondagochtend 28 graden), naar het appartement van haar dochter Chelsea trok en zich inmiddels “veel beter” voelt.

De journalisten die haar campagne verslaan, mochten na Clintons vertrek de voor de media gereserveerde zone niet verlaten. De “malaise” van Clinton dreigt haar Republikeinse tegenstander Donald Trump een troef in handen te geven: Trump bazuint al een tijdje rond dat Hillary met een medisch probleem kampt. Hoestbuien van Clinton tijdens haar verkiezingscampagnes leken dat te benadrukken.

Even later verliet Hillary Clinton, voor het oog van de verzamelde media, het appartement van dochter Chelsea. Een antwoord op de vraag wat er net gebeurde weigerde ze te geven. “Het is een prachtige dag in New York, zei ze lachend, terwijl ze wuifde naar de menigte.

3.000 namen

Het incident gebeurde tijdens de herdenking van de slachtoffers van de aanslagen op 9/11, exact 15 jaar geleden. Bijna 3.000 personen kwamen om het leven bij de aanslagen. Negentien extremisten van al-Qaeda kaapten die dag lijnvliegtuigen en lieten ze neerstorten in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, in het Pentagon in de buurt van Washington en in een veld in Shanksville, Pennsylvania. Voor de eerste keer in bijna twee eeuwen werden de Verenigde Staten aangevallen in eigen land.

Ongeveer 75.000 personen hebben nog steeds mentale en/of fysieke problemen als gevolg van de aanslagen. Vaak gaat het om hulpverleners die kankerverwekkende stofdeeltjes hebben ingeademd toen ze levens probeerden te redden.

Volg de ceremonie live:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

In New York zullen de namen van de doden voorgelezen worden tijdens een herdenkingsceremonie zondagvoormiddag op Ground Zero. Op de plaats waar de Twin Towers zijn ingestort, staat nu het One World Trade Center, of de “Freedom Tower”, een nieuwe toren die nog hoger is dan haar voorgangers.

Zes keer zal er een moment van stilte zijn om de verschillende fases van de dodelijke aanslagen te herdenken: de twee inslagen van de vliegtuigen in de Twin Towers, het ineenstorten van de torens, en de twee inslagen in het Pentagon en in Pennsylvania. Kerktorens zullen luiden in New York tijdens het eerste moment van stilte, om 8.46 uur lokale tijd (14.46 uur in België), het uur dat het eerste vliegtuig in de torens vloog, vlucht 11 van American Airlines.

Ook president Barack Obama neemt een moment van stilte in acht, om 8.46 uur in besloten kring in het Witte Huis. Daarna gaat hij naar het Pentagon voor een herdenkingsceremonie, in aanwezigheid van minister van Defensie Ashton Carter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer