Direct naar artikelinhoud
Lawinegevaar

Lawine-expert waarschuwt voor catastrofe in de Alpen: "Het wordt veel erger dan in het rampjaar 1999"

Het Zwitserse oord Zermatt is afgesloten van de buitenwereld.Beeld EPA

Populaire skioorden in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië kreunen onder een dik pak sneeuw. Het risico op lawines blijft de komende dagen dramatisch hoog. Een vermaard lawine-expert waarschuwt voor een catastrofe.

Het Zwitserse instituut voor onderzoek naar sneeuw en lawines houdt rekening met gigantische lawines, die tot in de valleien reiken en zo een bedreiging vormen voor gebouwen en wegen.

De komende dagen is zachter weer voorspeld maar daardoor neemt het risico op lawines alleen maar toe. "De afgelopen 36 uur is er een meter verse sneeuw gevallen. Het kan nog erger worden dan  tijdens de lawinewinter van 1999, veel erger", waarschuwt de Zwitserse expert Werner Munter.

Problematisch is niet de verse sneeuw maar wel de stijgende temperatuur. "Wanneer het - zoals voorspeld - warmer wordt, dan dreigt een catastrofe. De sneeuw heeft koude en tijd nodig om zich te kunnen 'vastzetten'", legt hij uit. "Ontbreekt de koude, dan is het risico groot dat hele sneeuwmassa's beginnen te schuiven en uitmonden in een lawine." 

Lawinewinter

Munter raadt wintersporters aan binnen te blijven. "Als het hier begint te regenen, dan zal het veel erger worden dan in de 'lawinewinter' van 1999", vreest Munter. Toen vielen heel wat slachtoffers te betreuren.

Het is sinds dat jaar geleden dat zulke grote delen van de Alpen door het hoogste lawinegevaar getroffen zijn. Gisteren kwamen zowat overal in de Alpen al talrijke sneeuwmassa's naar beneden. Daarbij vielen tot nu toe geen slachtoffers.

In Zwitserland en Oostenrijk is de toestand precair. Gisteren gold daar nog steeds lawineniveau 5, het allerhoogste. Voor sommige kantons in Zwitserland is het niveau vandaag teruggebracht naar 4. 

Twitter bericht wordt geladen...