Direct naar artikelinhoud
Brexit

Europarlementslid: "Britten hebben akkoord met EU voor brexitovergang naar Noors model"

Het Brusselse Europarlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) lekte het plan aan de Britse pers.Beeld Photo News

De Britten hebben al een "principieel akkoord" om bij hun scheiding van de EU een overgangsfase naar het Noorse model in acht te nemen. Dat heeft Ecolo-Europarlementslid Philippe Lamberts gezegd aan de Britse krant The Independent.

Tijdens die overgangsfase zou het Verenigd Koninkrijk alle Europese regels aanvaarden, aldus Lamberts. Daarbij hoort het aanvaarden van de Europese regelgeving inzake vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Bovendien zou het land tijdens die periode onder de jurisdictie van het Europees Hof blijven vallen.

De Britse onderhandelaars hebben volgens hem geen bezwaren geuit tegen een dergelijk overgangsscenario.

Tories not amused

Dit zou erop kunnen wijzen dat de ploeg van de Britse premier Theresa May het overgangsvoorstel van Brussel heeft aanvaard, iets wat de conservatieven in het Britse parlement niet zal zinnen. Zij menen dat Groot-Brittannië op die manier twee jaar na de brexit een "vazalstaat" van de EU blijft.

Uit een rondvraag onder Tory-parlementsleden gisteren bleek dat driekwart van hen gekant is tegen een overgang waarbij het vrije verkeer van EU-burgers aangehouden wordt.

'Tijdens de overgangsperiode zal het Verenigd Koninkrijk behalve in naam lid blijven, maar zal het niet langer aan de tafels zitten waar de beslissingen worden genomen'
Europarlementslid Philippe Lambert

Een bron binnen de Britse overheid verklaarde aan The Independent dat premier May weliswaar de wens heeft een overgang of "implementatieperiode onder de huidige voorwaarden" te bereiken, maar dat nog niet beslist is hoe dat zal worden uitgewerkt.

Nog zeker tot eind 2020 EU-lid

Lamberts zegt echter dat de Britten akkoord zijn met voorstellen die inhouden dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit in maart 2019 nog zeker tot december 2020 "behalve in naam" lid zal blijven van de Europese Unie. Tijdens die periode zullen de Britten onbeperkte toegang hebben tot de eenheidsmarkt, regels inzake vrij verkeer en de douane-unie respecteren en de bevelschriften van het Europese Hof naleven.

Zoals Noorwegen

De Britten zouden in die periode ook bijdragen aan het EU-budget, maar zullen geen stemrecht hebben noch een zetel in de Europese Raad. Die situatie is vergelijkbaar met de huidige relatie die Noorwegen met de Europese Unie heeft.

Lamberts stelde voorts dat al discussies hebben plaatsgevonden over een dergelijk overgangsakkoord en dat hij daarbij op geen enkel ogenblik tegenkanting heeft gemerkt van de Britse regeringsvertegenwoordigers.