Direct naar artikelinhoud
Update

Politie schiet man met mes neer in Gent-Sint-Pieters: geen tekenen van radicalisering

Een agent houdt de verdachte onder schot.Beeld Helminho/Snapchat

De spoorwegpolitie heeft gisterenavond een man die gewapend was met een mes neergeschoten in station Gent-Sint-Pieters. De man is ondertussen geopereerd en verkeert buiten levensgevaar, bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Ondertussen is ook de identiteit van de man bekend. Het gaat om een 28-jarige Afghaan met psychische problemen. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Er zijn momenteel geen tekenen van radicalisering, zegt parketwoordvoerster An Schoonjans. "Uit het onderzoek van afgelopen nacht blijken momenteel geen tekenen van radicalisme, wel dat de man kampt met psychische problemen", meldt de parketwoordvoerster. "Het betreft een 28-jarige Afghaanse man die verblijft in Gent, met een verblijfsvergunning."

Het onderzoek naar de feiten is volop aan de gang. "Uit de eerste beschikbare camerabeelden blijkt dat de man met een mes het station binnenstormt en onmiddellijk uithaalt naar twee mensen van de patrouillerende spoorwegpolitie, die daarop vuurt", aldus Schoonjans. "De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het levensgevaar is geweken."

Het lab van de federale politie is ter plaatse voor sporenonderzoek. Er is een wapendeskundige aangesteld voor verder onderzoek en de camerabeelden in het station Gent-Sint-Pieters werden opgevraagd. Het parket bevestigt dat er volgens de gebruikelijke procedure twee onderzoeken opgestart werden. "Zoals gebruikelijk zijn er twee procedures opgestart: een onderzoek naar de feiten die de man gepleegd heeft, en een onderzoek naar het schietincident", zegt de parketwoordvoerster. De eerste camerabeelden zouden de piste van wettige zelfverdediging verdedigen.

'Het motief is nog niet duidelijk'
An Schoonjans, woordvoerder parket

De NMBS laat ondertussen via Twitter weten dat het station Gent-Sint-Pieters opnieuw volledig toegankelijk is. Een deel van het station werd gisterenavond afgesloten voor sporenonderzoek. Ook de dienstregeling van De Lijn zou zijn hervat.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betuigt op Twitter zijn steun aan de spoorwegpolitie in Gent na de schietpartij van vanavond in Gent-Sint-Pieters. Hij benadrukt dat het parket de precieze omstandigheden van het incident nog onderzoekt.

Twitter bericht wordt geladen...