Deze pomp moest regio van overstromingen redden, maar vandalen schoten ze aan flarden

Het pompgemaal van Moerzeke is defect. Vandalen met luchtkarabijnen hebben niet alleen de ramen van het gebouw stukgeschoten, maar ook het bedieningspaneel van de pomp die ervoor zorgt dat Hamme niet overstroomt, moest eraan geloven.

Stef Van Overstraeten

In de nacht van zondag op maandag hebben onbekenden met luchtdrukgeweren het pompgemaal aan de Scheldedijk aan flarden geschoten. “Het werd tientallen keren beschoten met kogeltjes van 5,5 millimeter”, weet dijkgraaf Bob Dierick van de polder Schelde Durme die het gemaal beheert.

“Dertien van de zeventien ramen zijn vernield. In de meeste ruiten zitten gaten van de kogelinslagen, maar er zijn er ook enkele compleet gesneuveld. Vermoedelijk hebben ze eerst geschoten vanop de dijk en zijn ze daarna dichterbij gekomen, want ook het bedieningspaneel van het pompgemaal moest eraan geloven.”

En dat is een groot probleem. “Gelukkig geven ze de komende dagen niet veel regen, want het gemaal De Gespoelde Put zorgt ervoor dat het zuidelijke deel van Hamme, Moerzeke en Kastel niet onder water komt te staan. Het verpompt water van waterlopen over een oppervlakte van ongeveer 1.400 hectare naar de Schelde. Bij overvloedige regenval zouden de waterlopen vol blijven staan, waardoor de overstorten van de rioleringen niet kunnen functioneren met wateroverlast in huizen en straten tot gevolg.”

Oproep tot getuigen

Zover is het niet gekomen, maar de reden waarom het gemaal het doelwit was, blijft een raadsel. “Het is een nutsvoorziening. Zoiets vandaliseren tart elke verbeelding”, gaat Dierick verder.

De beschadigingen worden geraamd op 10.000 euro. “We zetten als polderbestuur alle middelen in om de daders te vatten. Bij de politie werd een klacht tegen onbekenden ingediend. En we hopen dat iemand de politie een tip kan bezorgen. Getuigen kunnen zich daar melden. Misschien hebben wandelaars of passanten die hun hond uitlieten, iets gezien of gehoord. In de buurt van De Gespoelde Put ligt ook een aantal weekendverblijven. We hopen dat de schuldigen kunnen worden gestraft , want dit is gewoon asociaal gedrag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen