Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld wil het snelrecht versnellen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt intussen zelf ook aan een hervorming van het snelrecht en vraagt zich bij het liberale voorstel wel af of 7 dagen een haalbare termijn is, met het oog op de rechten van de verdediging. Ook de Vlaamse Orde van Balies vreest daarvoor.
Volledig scherm
Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld wil het snelrecht versnellen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt intussen zelf ook aan een hervorming van het snelrecht en vraagt zich bij het liberale voorstel wel af of 7 dagen een haalbare termijn is, met het oog op de rechten van de verdediging. Ook de Vlaamse Orde van Balies vreest daarvoor. © Belga

"Snelrecht binnen de week": wetsvoorstel van Open VLD

Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu heeft een wetsvoorstel ingediend om het snelrecht te versnellen. "Relschoppers moeten binnen de 4 tot 7 dagen voor de rechter komen."

15 reacties

  • Marc Baeyens

    6 jaar geleden
    Wat betekenen noch de 'rechten van de verdediging' als klaar en duidelijk bewezen is dat men een misdaad heeft begaan ... Direct straffen is de boodschap. Kers op de taart, een latere herziening van het proces voorzien met de mogelijkheid van nog zwaardere straffen als alles aan het licht is gebracht (bvb recidivisme).
  • Peter Janssen

    6 jaar geleden
    En intussen zoeken ze nog meer kunstgrepen om zware criminelen te laten lopen zoals procedurefouten en onleesbare dvd's....criminelen worden steeds vaker beschermt dan gestraft.Justitie is een schande geworden.
  • Fredien Vandervekens

    6 jaar geleden
    Daar zal mijnheer Geens toch "ernstig" over nadenken, Mevrouw. U moet begrijpen, die "jonge mensen" willen iets "zijn", iets "betekenen. Koen zal overleg plegen met Mieke Van Hecke of er überhaupt wel een rechter nodig is. Rechten van dergelijke "jonge mensen" moeten we zeer ernstig nemen, weet U. Ik pleit voor herherherkansing. Nooit opgeven.
  • rik lagrou

    6 jaar geleden
    meestal nu al voormiddag opgepakt voor rechter en nog voor politie al papierwerk gedaan zijn op straat /En onze gevang overvol /er zijn simpele oplossingen voor sommige misdrijven /maar ja voor drugs is zwaardere straf dan .../dit zijn keuze die men heeft gemaakt
  • joseph verbeke

    6 jaar geleden
    Voorstellen is goed, want 't is het moment dat trekt de kiezers aan.Nu ,om dat voorstel uit te voeren is daar de nodige manpower voorzien als je ziet hoe sommige gepleegde misdaden soms jaren uitgesteld worden voor ze behandeld worden!Dat laatste speelt natuurlijk in het voordeel van hen die financiele misdaden pleegden om zo van een mogelijke verjaring te kunnen profiteren...