AFP
Volledig scherm
© AFP

Nederlandse koerier (19) daagt Deliveroo voor de rechter

De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt zijn werkgever Deliveroo aan. De koeriersdienst wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten. Ferwerda wil liever gewoon in loondienst blijven.

5 reacties

  • yves Strubbe

    6 jaar geleden
    Mario, het gaat over mensen die zelf alle risicos zullen moeten dragen. Stel je voor, ze krijgen als zelfstandige €2 per geleverde maaltijd, en elke levering duurt gemiddeld 30 Minuten. Dan verdienen ze alleen als ze veel maaltijden tijdens dezelfde rit vervoeren, verdienen ze niets tijdens flauwe periodes. Dan moeten ze zelf ziekenkas, verzekeringen, alle sociale lasten betalen van het weinige wat ze hebben. Dan kost het werk soms meer dan het opbrengt.
  • johanneke li

    6 jaar geleden
    tja, wie nu nog niet door heeft dat de kost van de levering betaald moet worden en dat een te hoge leveringskost alleen maar klanten zal doen afhaken. enige oplossing is dus zo goedkoop mogelijk leveren met dit als gevolg. er is gewoon geen geld om die koeriers correct uit te betalen als werknemers, tenzij de prijzen sterk de hoogte ingaan.
  • Francinne Declerque

    6 jaar geleden
    Dat is dus schijnzelfstandigheid, dit zijn al slaven jobs maar daarmee schuift deze dienst de verantwoordelijkheid af op hun slaven. Stel je voor, ze rijden je overhoop, geen inkomen, zelf opdraaien voor je verzekering en kosten. Wat een neoliberale dieven.
  • Peter Buyck

    6 jaar geleden
    Secundo niet alleen het loon maar ook de 'rugzak' lijkt me riskant. Een stevige rukwind, het kantelen, en ja inclusief de rugklachten (of een voorbijganger die de tas tegen het gezicht krijgt bij het be- of afstijgen van de fiets). Waarom niet zo'n fietsen als bubblepost?
  • Marco brilmans

    6 jaar geleden
    Ik ben absoluut geen voorstander van de standpunten die Deliveroo inneemt, echter zijn er nog andere sectoren, beroepen die niet erkend zijn en ook zwaar werk leveren.. Dus waarom telkens pleiten voor het onderste uit de kan, kan men tegenwoordig niet meer dialoog voeren? Destijds werkte ik als verhuizer aan 9 euro per uur, dag in en uit, sleuren, miserie.. Geen erkend beroep maar niemand die kloeg. Waarom doet men daar dan ook niets aan?