Direct naar artikelinhoud
Terreuraanslag

Save the Children schort hulp in Afghanistan op na aanval op kantoor

De Afghaanse politie tijdens het gevecht tegen de terroristen die het kantoor van Save the Children hebben aangevallen.Beeld REUTERS

De hulporganisatie Save the Children schort voorlopig alle hulp in Afghanistan op, nadat hun kantoor in Jalalabad is aangevallen. Bij de aanval, die nog altijd voortduurt, zouden zeker twee mensen om het leven zijn gekomen. Ook zijn er veel gewonden gemeld. Islamitische Staat zou de aanslag reeds hebben opgeëist.

De hulporganisatie onderstreept in een verklaring dat de veiligheid van haar medewerkers de hoogste prioriteit heeft. Daarom zijn "al onze programma's in heel Afghanistan tijdelijk opgeschort." 

De aanslag begon vanmorgen rond negen uur (lokale tijd) met een explosie: een zelfmoordterrorist had een autobom tot ontploffing gebracht. Daarna ging een groep gewapende mannen het terrein op en begon om zich heen te schieten. 

De aanval vindt plaats in het kantoor in de stad Jalalabad, op een plaats waar nog veel meer hulporganisaties zitten. Save the Children is al jaren aanwezig in het land, en heeft daar acht kantoren met in totaal meer dan 500 medewerkers. Zij werken samen met lokale organisaties en zijn betrokken bij onderwijs- en voedselprogramma's, maar begeleiden ook de terugkeer van Afghaanse vluchtelingen die uit Pakistan worden gezet.

Tekst gaat verder onder de tweet

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Handgranaten en raketwerpers

Zowel de politie als het leger proberen de terroristen uit te schakelen, maar deze vechten fel terug. Zeker 45 mensen werden bevrijd uit de kelder van het gebouw, terwijl op de verdiepingen daarboven wordt geschoten. Volgens lokale media zitten er nog zeker 25 andere mensen in het kantoor. Er zijn zeker 20 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, maar het is nog niet bekend hoe ernstig hun verwondingen zijn. Eén van de doden is waarschijnlijk de bewaker van het kantoor, en de ander een burger, maar Save the Children heeft dit niet bevestigd.

De Afghaanse journalist Bilal Sarwary liet via Twitter weten dat de politie en het leger vanuit een kantoor worden bestookt met handgranaten en raketwerpers. Op foto's en filmpjes is te zien hoe mensen, onder wie ook kinderen, wegrennen uit het gebied.

Hoewel Afghanistan altijd al een gevaarlijk gebied is geweest voor hulpverleners, zijn internationale organisaties de laatste tijd steeds meer een doelwit voor de Taliban en IS. Vorig jaar bijvoorbeeld, werden er zeker vijftien medewerkers vermoord. Eerder deze week vielen er tientallen doden bij een aanslag op een luxe hotel in de hoofdstad Kabul.

De aanval van vandaag is volgens persbureau AFP reeds opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, maar deze claim wordt nog onderzocht.

Vrouwen lopen weg van de omgeving waar op dit moment wordt gevochten.Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...