© Photo News

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Oersterke Van Avermaet klopt Sagan en zegeviert in GP de Montréal

Greg Van Avermaet (BMC) heeft zondag de zevende editie van de Grand Prix Cycliste de Montréal (WorldTour) op zijn palmares geschreven. “Gouden Greg”, de olympische kampioen van Rio, was na 205,7 km (17 rondjes van 12,1 km) de snelste in een spurt van een omvangrijke kopgroep. Hij klopte wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en ex-wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida).

vtvn

In de tweede wedstrijd van een Canadees tweeluik vormde zich al in de eerste ronde een kopgroep met vier renners: Ben Perry, Matteo Dal-cin, Fabien Grellier en Lukas Pöstlberger. Wat later sloot ook onze landgenoot Sean De Bie nog aan, samen met Jasha Sütterlin. Het peloton gunde hen een maximale voorsprong van zes minuten.

Onderweg ging het voortdurend op en neer en de opeenvolging van hellingen zorgde er voor dat Sean de Bie en Sutterlin als eersten moesten afhaken vooraan. Op 27 km van het eind volgde een hergroepering. Meteen daarna toonde Jasper Stuyven zich even alleen vooraan, maar hij zal al snel het zinloze van zijn poging in en trok niet door.

Wel vormde zich een nieuwe kopgroep met 12 renners: onder hen Petr Vakoc, Thomas Voeckler, Diego Rosa en Sam Oomen, maar ook zij zouden weer gegrepen worden. Het was afscheidnemend renner Ryder Hesjedal die op de Côte Camilien-Houde versnelde met een groot verzet, maar ver raakte hij niet.

Intussen was het peloton wel fel uitgedund en telden we nog zo’n 12 renners vooraan: onder hen Greg Van Avermaet en ook wereldkampioen Sagan. Uit dat groepje sprong eerst Romain Bardet weg, het was Ulissi die de kloof dichte waarna het de beurt was aan diens ploegmaat, Rui Costa, winnaar van 2011, om zijn kans te gaan. Bauke Mollema probeerde de kloof te dichten, maar de Portugees was sterk. In het achtervolgend groepje met Diego Ulissi, Romain Bardet, Ion Izagirre, Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet, Gianni Moscon, Rigoberto Uran, Peter Sagan, Petr Vakoc en Bauke Mollema verliep de samenwerking niet al te best, vooral Sagan en Van Avermaet namen dikwijls de kop en Costa bleef met een handvol seconden vooruit rijden.

Het peloton leek de aansluiting te maken met het groepje Van Avermaet en co, maar op de Côte de Polytechnique versnelde de olympische kampioen waardoor Bardet en Mollema moesten lossen, en waardoor ook de kloof met het peloton weer groter werd. Finaal zou Costa alsnog in het slot opgeraapt worden door de achtervolgers. In de uitgerekte sprint wachtte Van Avermaet lang genoeg en sprintte hij Sagan en Ulissi uit het wiel. Van Avermaet, vrijdag al tweede in Québec, volgt op de erelijst Tim Wellens op.

Winnaar Van Avermaet: “En nu WK? Ik ga proberen”

Greg Van Avermaet (BMC) heeft zijn zesde overwinning van het seizoen beet, andermaal in een WorldTour-wedstrijd en slechts enkele weken na zijn Olympische medaille. “Ik ben heel blij dat de rollen vandaag omgekeerd waren”, zei hij in een eerste reactie na afloop van zijn zege in de GP Montréal, “en dat ik nu de wereldkampioen klop.”

Peter Sagan heerste vrijdag in Québec, nu was Van Avermaet aan het feest. “Zo’n overwinning tegen de wereldkampioen is voor mij toch wel belangrijk”, zei hij, “het was echt een lastige wedstrijd, veel op en af en de sprint was ook bijzonder zwaar. Er was wind op kop, dus ik mocht niet te snel vertrekken. Ik wachtte lang genoeg en pak de zege”, klonk het over zijn eerste op Canadese bodem.

Na de Omloop Het Nieuwsblad, ritwinst en de eindzege in de Tirreno-Adriatico, tussendoor ook de overwinning in de kermiskoers Gullegem Koerse, de ritzege en enkele dagen gele trui in de Tour de France en olympisch goud dus alweer een mooie overwinning voor de renner uit het Waasland die het hele jaar door zijn sterke benen toont. “Ik probeer het hele jaar op een hoog niveau te koersen”, antwoordde hij op de vraag van de televisiejournalist. “Vroeger had ik vaak ereplaatsen, nu win ik meer en valt dat meer op, maar ik doe gewoon wat ik al jaren doe: een heel jaar koersen.”

Of Van Avermaet ook hoge ogen kan gooien op het WK in Doha laat hij in het midden. “We zullen zien, het seizoen was al lang”, moest hij toegeven, “mijn seizoen is nu al geslaagd, we zien wel in Qatar.”

Top-tien:

1. Greg Van Avermaet (Belgium / BMC Racing) 5:27:04”

2. Peter Sagan (Slovakia / Tinkoff) ST

3. Diego Ulissi (Italy / Lampre)

4. Michael Matthews (Australia / Orica)

5. Nathan Haas (Australia / Dimension Data)

6. Gianni Moscon (Italy / Team Sky)

7. Alberto Bettiol (Italy / Cannondale)

8. Jon Izagirre (Spain / Movistar)

9. Anthony Roux (France / FDJ)

10. Julian Alaphilippe (France / Etixx - Quick-Step)

Bekijk hier de volledige uitslag!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen